TRAKTÖR KAZALARINI EN AZA İNDİRMEK İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR

TRAKTÖR KAZALARINDA ÇAN KAYBI ÇOK YÜKSEK


Haber Kategorisi : Güncel Haberler
Yayınlanma Tarihi : 11 Mayıs 2016 03:00
Okunma Sayısı : 4841
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Site Yönetimi



        Samsun Valisi İbrahim ŞAHİN yaptığı açıklamasında, ‘Samsun İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk alanında bulunan (97) km. devlet karayolu, (361) km. il yolu ve (12.447) km. köy/mahalle yolu olmak üzere, toplam (12.905) km. yol ağında (24) Jandarma Trafik Timi ile trafik kontrol, denetim ve eğitim görevleri icra edilmektedir.
 
         2011-2015 yılları arasında jandarma sorumluluk alanında (134) ölümlü, (2.222) yaralanmalı olmak üzere toplam (2.356) ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası meydana gelmiş olup, bu kazaların (356)’sı traktörlerin karışmış olduğu kazalardır.
 
         Meydana gelen ölümlü trafik kazalarının  (%43)’ünü (58 Kaza, 60 Ölü), yaralanmalı kazaların (%13)’ünü (298 Kaza, 663 Yaralı), toplam kazaların ise (%15)’ini (356 Kaza) traktör kazaları oluşturmaktadır.
 
         Bu oranlara baktığımızda, meydana gelen traktör kazalarında ölümün kaçınılmaz bir gerçek olduğu görülmektedir.
 
         Traktör Kazaları İncelendiğinde;
 
         -        Kabinsiz, reflektörsüz ve römorkları, çamurlukları ile yük üstünde yolcu taşıyan traktörlerin karıştığı kazalarda ölüm ve yaralanma oranının çok yüksek seviyelerde olduğu görülürken,
         -        Kabin veya güvenlik çerçevesi bulunan, yeterli aydınlatma ile reflektöre sahip ve yolcu taşımacılığında kullanılmayan traktörlerin karıştığı kazalarda ise ölüm ve yaralanma oranının çok daha düşük seviyelerde olduğu görülmektedir.
 
         Traktör Kazalarında Sürücüler ve Yapılan Kural İhlalleri İncelendiğinde;
 
         -        Traktörlerin genellikle çocuklar, sürücü belgesiz ve yaşlı kişiler tarafından kullanıldığı,
         -        Traktörlerin teknik özellikleri bilinmeden, hava, arazi ve yol şartlarına uygun hız da kullanılmadığı,
         -        İniş ve dik eğimli yol ve arazilerde zamansız vites değiştirilmesi ve vitesi boşa alarak kullanılması,
         -        Tarımsal faaliyetlerin icrası esnasında kullanılan traktörlerin trafikte kullanılmadığı kanısının yerleşik olması nedeniyle trafik kurallarına riayet edilmemesi sonucu kazaların meydana geldiği tespit edilmiştir.  
 
         Karayolları Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planında Jandarma Genel Komutanlığına verilen görev ve hedeflere ulaşabilmek, kaza sayısını, kazalardaki ölü ve yaralı sayısını en aza indirebilmek maksadıyla;
 
         1.       2014-2015 yıllarında (26.457) sürücüye yerinde trafik semineri verilmiştir.
 
       2.       Öğrencilerinin yaya, yolcu ve bisiklet sürücüsü olarak bilinçli yol kullanıcısı olmalarını sağlamak maksadıyla Valiliğimizin katkılarıyla “Trafik Bilgilendirme Panosu” yaptırılarak (80) okulda “Trafik Köşesi” oluşturulmuştur.
 
        3.       Traktör kullanıcılarını trafik kuralları konusunda bilgilendirmek, güvenli traktör sürüş tekniklerini benimsetmek, traktörlerin sebep olduğu kazaları azaltmak, doğru traktör kullanımıyla tarımsal işlerin yapılmasını sağlamak ve farkındalık oluşturmak amacıyla İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan “Tarım Araçlarının Güvenli Kullanımı” projesi kapsamında;
 
                   a.       2014-2015 yıllarında toplam (8.257) traktör sürücüsü ve yardımcısına yerinde eğitim verilmiştir.
       
               b.      Traktör kullanıcılarını trafik kuralları konusunda bilgilendirmek maksadıyla, Valiliğimizin katkılarıyla (12.000) adet broşür ve (7.500) adet afiş hazırlanarak dağıtımı sağlanmıştır.
          
                   c.       Tarımsal faaliyetlerin arttığı dönemlerin öncesinde ve dönem içerisinde gerekli tedbirler alınarak denetimler artırılmakta, traktörlerin karayolu trafiğinde güvenli kullanılması, traktör kazaları sonucu meydana gelen ölüm ve yaralanma oranlarının azaltılmasına yönelik tedbirler kapsamında; trafik kazalarının oluş nedenleri, traktör ve römorkları üzerinde bulunması zorunlu olan ışıklandırma ve işaretler ile traktörlere kabin, römorkların arka ve yan taraflarına standartlara uygun yansıtıcı işaret levhası bulunmasının (reflektör takılmasının) faydaları, traktör römorklarının standartlara uygun yüklenmesi, traktör, römork ve yük üzerinde yolcu taşınmasının tehlikeleri konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları devam etmektedir.
 
Samsun İl Jandarma Komutanlığı tüm faaliyetlerini, ülkemizin en önemli sorunlarından birisi olan trafik kazalarından kaynaklanan ölüm ve yaralanmaları asgari düzeye indirmek, insanlarımızın güvenli, rahat ve huzur içerisinde seyahat edebilmelerini, sevdiklerine sağlıklı ve mutlu bir şekilde ulaşmalarını sağlamak için yapmaktadır. Öncelikli hedef asla cezai işlem yapmak değil, aksine eğitici ve bilgilendirici olmaktır.’ dedi.

KAYNAK:SAMSUN VALİLİĞİ


LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş