ATIK PİLLERİNİZİ ÇÖPE ATMAYIN GERİ DÖNÜŞÜM KUTULARINA ATINIZ

.........


Haber Kategorisi : Bilimsel Haberler
Yayınlanma Tarihi : 12 Ekim 2018 03:00
Okunma Sayısı : 2787
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Site Yönetimi



         Samsun Valisi Osman Kaymak, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin öncülüğünde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca uygulanan, İlimizde ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında İlimizde Son üç ayda (Temmuz-Ağustos-Eylül) toplanılan atık miktarları hakkında açıklamada bulundu.
Samsun genelinde tüm kamu kurum ve kuruluşlarına başta pil,kağıt ve plastik olmak üzere geri dönüşüm kutuları dağıtıldı.İlçemizde de 12 Ekim2018 Cuma günü ilçemizde tüm okullara sıfır atık çöp kutularının dağıtımı başladı.Özellikle kullanılmayan eski pillerin bu kutulara atılarak çevreye zarar vermesinin önüne geçilmesiisteniyor.halkımızı bu konuda daha bilinçli olmaya davet ediyoruz.



Atık pillerin kaynakta ayrı toplanması konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen ve Türkiye’de atık pil konusunda tek yetkili kuruluş olan ‘Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP)’ 2004 yılından beri atık pil toplama çalışmalarını yürütüyor.

Okul, cami, hastane, otel, muhtarlık gibi halka açık yerlere konulan atık pil toplama kutuları vasıtasıyla yıl içerisinde ülke genelinde toplam 399 ton atık pil toplanarak ekonomiye kazandırıldı. İstanbul 124 tonla bu rakama en çok katkı sağlayan şehir oldu. Atık piller Türkiye genelinde iki tesiste ayrıştırılıyor. Geri kazanımı mümkün olmayan atık piller, düzenli depolama sahalarında, bertaraf ediliyor.

Çevreyi koruyun
Atık pillerin çöp, toprak, deniz, akarsu ve kanalizasyona atılması durumunda içerdikleri ağır metaller yeraltı su kaynaklarının kirlenmesine yol açıyor. Ayrıca, pil ya da bataryaların yakılarak bertaraf edilmesi sonucunda ise kurşun, civa ve kadmiyumun daha da zehirli olan oksitleri, gaz halinde soluduğumuz havaya karışıyor. 1 adet küçük kalem pil 4 metreküp toprağı kirletiyor ve bu toprağı çok uzun seneler boyunca kullanılamaz hale getiriyor. Bu nedenle atık pillerin düzenli bir şekilde ayrı olarak toplanması çevre korunması için oldukça büyük önem arz ediyor.

Pil toplama kutusu isteyin
Yaşadığınız yerde pil toplama noktası bulunmuyorsa TAP ile iletişime geçerek pil toplama kutusu talebinde bulunabilir, doğanın korunmasına katkıda bulunabilirsiniz.





LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş