ALAÇAM DA ÇIRAKLIK EĞİTİMİ 2

ALAÇAM DA ÇIRAKLIK EĞİTİMİ 2


Haber Kategorisi : Kendi Penceremden Gördüğüm
Yayınlanma Tarihi : 11 Ocak 2020 03:00
Okunma Sayısı : 2195
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Site Yönetimi

 ALAÇAM DA ÇIRAKLIK EĞİTİMİ 2

1987 yılı 3308 sayılı kanun gereğince  Çırakları eğitime alacağız fakat esnafı buna ikna etmek en önemli sorundu. Sadece Alaçam’da değil Samsun Sanayi sitesi, Çarşamba ve Vezirköprü ilçelerinde de esnafı bilgilendirmek ve çırakları Çıraklık eğitimine kayıt yapmak için gezdik. Fakat bu konuda ilk günler oldukça zorlandık. Elimizde kağıt, kalem ve dosya ile gören esnaf ya dükkanın kepengini yarıya çekiyor,  ya çırakları dükkandan başka yere yolluyor yada işimiz var başka zaman gelin diyerek bize yol gösteriyordu. Bir esnafın dükkanına biraz da yüzsüzlük yaparak zorla oturduk, yaşlıca bir esnaftı kendimizi tanıttık, fakat esnaf amca çıraklık eğitimini hiç duymamış ne işe yaradığını bilmiyor. Biz durumu kendisine anlatırken yan taraftaki esnaflarda yaklaştı anlattıklarımıza kulak kesildiler. Evlat biz sizleri sigortadan geliyorsunuz zannettik, çırakları sigortaya kaydedeceksiniz bize de cezayı basacaksınız zannettik dedi. Biz yan taraftan bizleri dinleyen ustaları da yanımıza davet ederek  olayı anlattık ,hatta kayıt yaptıran tüm çırakları devlet İş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortalayacak ve tüm masrafları da kendi karşılayacak ,size herhangi bir maddi bir sıkıntı olmayacak dedik. Yine de bazıları şüpheci yaklaşarak başlangıçta öyle olur sonradan yine bizim üzerimize yıkarlar dediler. Ustalara kanun kapsamında halen üzerine kayıtlı dükkanı olanlara kendi mesleğinde Ustalık belgesi verileceğini söylediğimizde inandırıcılığımız oldukça arttı.
Alaçam’da ise babamın eski bir su motoru tamircisi, abimin Oto tamircisi olması nedeniyle Alaçam sanayi esnafının belli bir bölümünü tanıyor olmak işimizi oldukça kolaylaştırdı. Alaçam’da o yıllarda ustalık belgesine sahip usta sayısı çok azdı. Tüm ustaların ustalık belgesine sahip olma isteği bizim işlerimizi daha da kolaylaştırdı. O yıllarda mecburi eğitimin 5 yıl  olması nedeniyle sanayide çırak sıkıntısı yoktu, her ustanın yanında 4-5 çırak vardı, onun için kısa sürede kayıtlarımız dolmuş ve eğitime başlamıştık. Alaçam’ın en eski motor ustalarından olan Recep usta ile bir gün sohbet ederken ustam bu kadar çok çırak hepsi usta olup mesleğini yapıyor mu?diye sordum. Ben yıllardır bu işi yapıyorum ,yanımda çırak eğitiyorum her 25 çıraktan ancak 1 tanesi bu işi tam olarak öğrenip bu işi yapıyor,diye cevapladı, Bu da bana çok ilginç gelen bir bilgiydi.
1987 yılı şubat ayında Alaçam Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Mustafa YAĞMUR, Müdür yardımcısı Zekeriya SEZGİN ve Fatih İlkokulu Müdürü Recep YEŞİLYURT’ un destekleriyle Alaçam Fatih İlkokulunda Cumartesi -Pazar günleri çırakların eğitimine başladık. İlk zamanları bizlere inanmayıp çıraklarını yazdırmayan esnaflar daha sonra kendileri gelerek çıraklarını yazdırdılar. 1987 yılında Coğrafya öğretmeni olarak atandığım 1991 yılının ekim ayına kadar Alaçam’da, Bafra’da ve Samsun’da Çıraklık eğitimine elimizden gelen hizmeti yaptık. İlk yıllarda Samsun Çıraklık eğitimine bağlı olarak görev yaparken daha sonraki yıllarda Bafra’da kurulun Bafra Çıraklık Eğitimi merkezi Müdürlüğüne bağlı olarak çalıştık. Bafra Çıraklık Eğitimi Merkezine bağlı olarak çalışırken destek ve yardımlarından dolayı Bafra Çıraklık Eğitimi Merkezinin İlk Müdürü olan Sayın Abdullah FİNCAN’ müdürüme, yine o yıllarda Alaçam Belediye Başkan Vekilliği görevi yapan Mehmet AYDOĞDU beye de verdiği desteklerden dolayı çok teşekkür ederim. İlk yıllar ve daha sonraki yıllarda da bir çok arkadaş Alaçam’da çıraklık eğitimde görev yaptı, önce 8 yıllık zorunlu eğitim sora 12 yıllık zorunlu eğitim nedeniyle artık sanayide çalışan ustalar çalıştıracak çırak bulamıyorlar, artık  çırak değil de Meslek liselerinde okuyan öğrenciler belli günlerde okullarda belli günlerde sanayide ustaların yanında çalışarak üniversiteye gitmezseler geleceğin ustaları olacaklar… 

Eğitimci-Yazar-Editör: Salih Zeki İLERİ
Whats App Haber-Bilgi hattı:05325084339
e-Posta:[email protected]




LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş