KUDUZA KARŞI YABAN HAYVANLARINA HAVADAN AŞILAMA

..................


Haber Kategorisi : Tarım ve Hayvancılık Haberleri
Yayınlanma Tarihi : 21 Şubat 2020 03:00
Okunma Sayısı : 1437
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Site Yönetimi



       KUDUZA KARŞI YABAN HAYVANLARINA HAVADAN AŞILAMA
 Bilindiği üzere Tarım ve Orman Bakanlığı, doğal yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla, "Türkiye'de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini" isimli bir Avrupa Birliği Projesi uygulamaya koymuştur. Proje kapsamında yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığının yoğun olarak görüldüğü 225.000 km² alanda 3 yıl süreyle senede iki defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütülmektedir.
2020 yılı 1 Faz 2. Kampanya İlkbahar Aşılaması kapsamında, aşı atım işlemlerine 20 Şubat 2020 tarihinden itibaren başlanmış olup; İlimiz merkez ve ilçelerinde, proje kapsamında yapılacak çalışmalar ve kuduz hastalığı hakkında vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi proje başarısı ve kamu sağlığı açısından önem arz etmektedir. Bu kapsamda, İlimizde yerleşim yerleri hariç alanlara uçakla aşı yemleri atılacaktır.  Yaban hayatında özellikle tilkilerin çiftlik hayvanları ile irtibatlarının yüksek olması sebebi ile aşılanmaları planlanmıştır.
 Konu ile ilgili bir açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM şunları söyledi: “Vatandaşlarımızın ve özellikle çocukların, havadan atılan Baitler (aşılı yem) bulunduğunda kesinlikle dokunmamalarını önemle hatırlatıyoruz.  Kapsülün içindeki aşı, göze veya ciltteki açık bir yaraya temas ederse, temas noktalarının su ve sabun ile yıkanması ve derhal bir sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerekmektedir. Bu yemler sadece tilkilerde bağışıklık oluşturacak şekilde hazırlanmıştır. Aşı yemlerinin atılmasını takiben bir hafta süresince köpeklerin başıboş bırakılmaması ve aşılı yemlerin köpekler tarafından yenmesi engellenmelidir. Yemlerin vatandaşlar tarafından bahçelerinde bulunması halinde, direkt temastan kaçarak eldiven veya plastik bir torba ile toplamaları, akabinde de imha edilmeleri için bir veteriner hekime veya sağlık Kuruluşuna götürmeleri gerekmektedir.”





LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş