ALAÇAM VE YAKAKENT TE ÇİFTÇİLERE ZEYTİN FİDANI DAĞITILDI


Haber Kategorisi : Tarım ve Hayvancılık Haberleri
Yayınlanma Tarihi : 12 Nisan 2021 14:38
Okunma Sayısı : 1356
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

        SAMSUN’DA ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ GENİŞLİYOR

✔️İl Müdürü İbrahim Sağlam’ın Zeytin Yetiştiriciliğini ilimize kazandırmak, üretimini yaygınlaştırmak hedefiyle hazırlatmış olduğu proje kapsamında; Samsun Valiliğimiz Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının finansal desteği ile 200 dekar alan için 6000 adet Gemlik çeşidi Zeytin Fidanı 47 üreticimize dağıtılmıştır.

✔️Zeytin Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi Vezirköprü,19 Mayıs, Bafra, Alaçam ve Yakakent İlçelerimizi kapsamaktadır. 6000 adet fidan ile; Bu 5 ilçede 250 m rakıma kadar iklim ve toprak özellikleri itibari rahatlıkla Zeytinin Yetişebilecek bölgelerde model bahçeler oluşturulacaktır.

Projemiz ile 3 yıl içerisinde ilimizde binlerce dekar alanda yeni zeytin bahçeleri tesis edilecek akabinde Zeytin Yağ üretim tesisi de ilimize kazandırılacaktır.

Proje ile;İşlemeli tarıma uygun olmayan marjinal araziler,boş bırakılan alanlar katma değeri yüksek zeytin tarımı ile değerlendirilmiş olacaktır.

✔️Proje kapsamında;

📌Vezirköprü ilçemize 7 üretici 50 dekar alan 1500 fidan,  

📌Alaçam İlçemiz 12 üretici 55 dekar alan 1650 fidan,

📌Bafra İlçemiz 17 üretici 50 dekara alan 1500 fidan,

📌19 Mayıs İlçemiz 5 üretici 20 dekara alan 600 fidan ,

📌Yakakent İlçemiz 6 üretici 25 dekar alan 750 fidan olmak üzere;

Toplamda 47 üreticimize 200 dekar alan için 6000 adet Gemlik çeşidi zeytin fidanı dağıtımı gerçekleştirilmiştir.

✔️Projemiz en az 3 dekar alanda zeytin bahçe tesisi kurularak gerçekleştirilmiştir.

✔️Projemizin toplam bütçesi 112.000TL olup ;72.000 TL si Valiliğimiz tarafından desteklenmiş,40.000 TL ‘si çiftçi katkısı olmuştur.

2021 yılı Ocak ayı içerisinde Büyükşehir Belediyesinin finansal desteği ile 11 Üretici 50 dekar alana 1500 adet zeytin fidanı dikimi tamamlanmıştır.

Toplamda 2021 yılı içerisinde 58 üreticimizin 250 dekar alanına 7500 zeytin fidanı dikilmiştir. 

Proje ile ortaya konulacak iyi uygulama örnekleri ile benzer arazi yapısına sahip diğer üreticilerin üretim, verim ve alternatiflere göre elde edilen geliri görmesi ile yerel talebin artması beklenmektedir.   

Zeytin; İlimizde bilinen ancak unutulmaya yüz tutmuş bir tarımsal faaliyettir. Proje ile İlimizde Zeytin yetiştiriciliğinin yeniden canlandırılacaktır.

✔️7. Yılda 200 dekar alandan 280 ton zeytin üretimi gerçekleştirilecektir.Bir dekar buğday dan 353 TL  gelir sağlayan üretici, 7. Yılın sonunda 1 dekar zeytinlikten 7000 TL  gelir elde edecektir.

Kurulacak zeytinlikler; fidanların dikiminden ekonomik olarak verim çağına gelinceye kadar İl/İlçe Müdürlüğü teknik personellerince izleme, takip ve eğitim çalışmaları sürdürülecektir. Doğru çeşit tercihi ve oluşturulacak iyi uygulama örnekleri ile üreticilere katma değeri yüksek alternatif bir üretim modeli sunulmuş olacak, bölge üreticisi zeytinciliğe özendirilecektir.

 ✔️Bu proje ile hali hazırda buğday tarımı yapılan ancak eğim ve arazi büyüklüğü itibariyle makinalı tarıma uygun olmayan, ortalama buğday verim değerleri düşük olan ve rakım, yağış ve iklim istekleri yönü ile ekonomik olarak zeytin üretimi yapılabilecek, şehir merkezlerine uzak alanlarda, geleneksel alışkanlıkları ile tarımsal üretim yapan bu üreticilere daha kazançlı alternatif üretim olarak zeytin yetiştiriciliği teşvik edilecek, üreticinin gelir ve kazancı artırılacak , ilimiz tarımsal üretim alanlarının daha rantabl değerlendirilmesi amaçlanmıştır.



LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş