FAYDALI BİR SONBAHAR MEYVESİ MUŞMULA(TÖNGEL)(ARŞİV)

TÖNGELİN FAYDALARI


Haber Kategorisi : Güncel Haberler
Yayınlanma Tarihi : 15 Ocak 2021 14:00
Okunma Sayısı : 67076
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Site Yönetimi

Muşmula(Töngel)


    Sonbahar mevsiminin en sevilen meyvelerinden biriside Muşmula olarak bilinen ve yöremizde Töngel adı verilen meyvedir.Töngel ormanlık alanlarda doğal olarak da yetişir.Maki bitki topluluğunun bir üyesidir.Özellikle yüksek kırsal kesimlerde orman içi veya bodur çalılıklar arasında yer alır.Doğada kendiliğinden yetişen töngeller daha küçüktür fakat daha tatlı ve faydalıdır. Bunun yanında kültüre alınarak yetiştirilen daha iri meyveli muşmulalar pazarlarda,manavlarda halkın tüketimine sunulur. Muşmula(Töngel) Ağacı ve Meyvesi: Beyaz ve pembe renklerde çiçekler açan bir ağaç ve bu ağacın buruk tatlı meyveleridir. Muşmula(Töngel) meyvesi C vitamini ile karoten ve çeşitli mineraller içerir.



    Muşmula=(Töngel)nın Faydaları: Bağırsakların ve böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. Böbrek ve mesanedeki kum ve taşları dökmeye yardımcı olur. Bağırsak iltihabına karşı faydalıdır. Ishal ve dizanteriyi giderir. Sinirleri güçlendirir. Mideyi kuvvetlendirir. Mide hastalıkları, lumbago ve nikriste faydalıdır. Kan dolaşımını düzenler. Düşük yapmayı engeller. Muşmula(Töngel) meyvesinin rahim iltihapları, böbrek hastalıkları ve mide-bağırsak hastalıklarına iyi gelir.”Gaz giderici olarak faydalıdır. Muşmula(Töngel) mideyi kuvvetlendirir, kan dolaşımını düzenler, sinirleri güçlendirir. Muşmula(Töngel) ana karnındaki ceninin düşmesini önlemektedir.”



    Muşmula(Töngel) yaprağının kaynatılıp içilmesi halinde şeker hastalığına iyi gelir. Muşmula(Töngel) çekirdeğinin idrar artırıcı özelliği bulunduğunu, böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesinde faydalı olduğu bilim adamları tarafından söylenmektedir.

    Muşmula(Töngel) meyvesi ilk koparıldığında buruk bir tada sahiptir. Bir süre bekletildikten sonra yumuşar ve lezzetlenir. Bu şekilde meyve olarak yenebileceği gibi çekirdekleri ve yaprakları da ilaç olarak kullanılabilir. Muşmula(Töngel) çekirdeği idrar arttırır. Muşmula=(Töngel)  yaprakları kaynatılıp içilirse şeker hastalığına iyi gelir.



    Muşmula(Töngel), bağırsak hastalıklarında iyi bir kabız düzenleyicidir, bağırsakların iyi çalışmasını sağlar. Meyveleri suda pişirilip demlendikten sonra şekerle içilince, ishal ve dizanteri hastalıklarına iyi gelir.”

    Bilmece:Dağdan gelir,taştan gelir beş bıyıklı eniştem gelir.

Cevap: TÖNGEL

AFİYET OLSUN


LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş