KARABOĞAZ GÖLÜNE GÖÇMEN KUŞLAR DAHA GELMEDİ
HAVALAR SICAK GİDİNCE GÖÇMEN KUŞLAR KUZEYDEN DÖNMEDİ
Haber Kategorisi | : Alaçam Haberleri |
Okunma Sayısı | : 3753 |
Haberin Yazarı | : Yönetici |
Haberin Kaynağı | : Site Yönetimi |
Karaboğaz gölü Alaçam İlçesi sınırları içinde Bafra Delta ovasının batı kesiminde oluşmuş kıyı set gölüdür . Göl alanı yaklaşık 160 hektar olup doğu – batı doğrultusunda uzanmaktadır . Göl alanı kışın yağışlarla birlikte alanı genişlerken , yaz mevsiminde kuraklık etkisiyle daralmaktadır. Göl geniş bataklık ve sazlıklarla kaplıdır.Göl alanı ve sazlıklar Yaban ördeği ,Yaban Kazı,Karabatak,Sakarmeke,Çulluk,Balıkçıl,Karga,Sığırcık,Leylek... ve diğer su kuşları için barınma alanıdır .Bu Kuşların bazıları sürekli bu alanda yaşarken bazıları göçmen kuşlar olup kış mevsiminde bu alana gelirler.
Göl sularında tatlı su balıkçılığı yapılmaktadır.Karaboğaz gölünde Sazan,Kefal,İsrail Sazanı... gibi balık türleri yaşamaktadır. Göl çevresinde yaşayan vatandaşlar ve balık avı meraklıları göl ve kanallarda olta balıkçılığı yapmaktadırlar.
Göl alanı kışın iyi bir avlanma alanıdır. Özellikle Bafra ve Çarşamba Delta ovalarının Kuş Cenneti kapsamına alınması ile Samsun ve Çevre illerdeki av meraklıları için Karaboğaz gölü ve çevresi tek avlanma alanı haline gelmiştir.
Sonbahar sonu ve kış aylarının başlangıcında havaların soğuması ile birlikte göçmen yaban kuşlarının bir bölümü Karaboğaz gölü ve çevresindeki sazlık alanlara geliyorlardı.Fakat bu yıl havaların çok fazla soğumaması nedeniyle göçmen yaban kuşlarının gelmesi gecikti.Av meraklıları sazlık alanda yaşayan yerli yaban kuşlarını avlarken büyük bir merakla havaların bir an önce soğuması ile göçmen yaban kuşlarının gelişini beklemektedirler.
Kızılırmak Deltasının batısında yer alan Karaboğaz gölünün çevresindeki sazlık ve bataklık alanlarla sulak alan ekosistemi biyolojik çeşitlilik açısından son derece zengindir. Flora ve Fauna zenginliği yapılan bilimsel çalışmalarla ortaya konmuştur.Karaboğaz gölü Dünyanın gözbebeği Kızılırmak Deltasında çok önemli kuş cennetidir. Türkiye’nin, Karadeniz sahilindeki doğal güzelliklerini koruyabilmiş en büyük ve en önemli sulak alanı olan Karaboğaz Gölü, biyolojik üretim yönünden bol gıda ihtiva eden karakterlerde bir sulak alan ekosistemidir.Karaboğaz Gölü, sahasında muhteşem doğal güzelliklerin bulunduğu ormanlık alanlar ve subasar ormanları da yer alır.
Karaboğaz gölü içersinde yetişen kamış, kındıra
ve sazlar yöre halkı ve göl çevresinde oturanlar için ekonomik bir gelir
kaynağı idi . Geçmiş dönemlerde örtü Sazlardan hayvan barınağı örtüsü yapılırken Kamış ve
Kındıra bitkisinden hasır örülür, sepet yapılır ve hasır oturaklar vb.eşyalar yapılmaktaydı. Günümüzde artık çatı kaplamasında örtü sazı,evlerde yere sermeye hasır pek kullanılmadığı için göl ekosistemi içindeki bitkiler pek kullanılmıyor.
Gölün bataklık alanlarında yaşayan başka bir canlı da sülüktür. Solucangiller ailesinden kan emici bir canlıdır.Geçmişte ve günümüzde çeşitli rahatsızlıkları için insanlar bu bataklıklardan sülük toplayarak vucütlarındaki çeşitli yerlere yapıştırarak şifa aramaktadırlar.