KAVUN KARPUZ ÜRETİMİNDE MİKRO SU HASADI TEKNİĞİ

Karpuz ve Kavun Üretiminde Mikro Su Hasadı Tekniği Kullanımı Tarla Günü Yapıldı


Haber Kategorisi : Tarım ve Hayvancılık Haberleri
Yayınlanma Tarihi : 11 Eylül 2018 03:00
Okunma Sayısı : 2356
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Site Yönetimi



Karpuz ve Kavun Üretiminde Mikro Su Hasadı Tekniği Kullanımı Tarla Günü Yapıldı
    05.09.2018 Tarihinde Vezirköprü İlçesi İncesu mahallesinde Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve İl Müdürlüğümüz işbirliğinde yürütülen “ Karpuz ve Kavun üretiminde Mikro Su Hasadı Tekniği Kullanımı Projesi “ çerçevesinde tarla günü etkinliği gerçekleştirilmiştir.
               Etkinliğe Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Selim EDİS, İl Tarım ve Orman Müdürü Nail KIRMACI, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Kibar AK, Şube ve İlçe Müdürleri, Şube,  İlçe Müdürlükleri ile Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Teknik Personeller ve çiftçiler katılmıştır.


                Törende ilk konuşmayı Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dr.Kibar AK yaparak, Karpuz ve kavun yetiştiriciliği, ülkemiz tarımında karpuz ve kavun üretiminin durumu, ilimiz ve Vezirköprü ilçesi özelinde karpuz ve kavun üretiminin durumu hakkında bilgiler vererek projenin uygulanmasında emeği geçenlere teşekkür etmiştir. Akabinde İl Tarım ve Orman Müdürü Nail Kırmacı söz alarak projenin uygulanmasının ülke ve ilimiz tarımına katkıları, tarımın bu ve benzeri projelerle çeşitlendirmenin önemini, suyu az olan yerlerde uygulanacak önemli bir proje olduğunu, küresel iklim değişikliği sonucu git gide daha fazla suya ihtiyaç duyulduğu bir dönemde benzeri çalışmaların sürekli yapılmasının gerekliliğini belirterek diğer ilçelerde olduğu gibi Vezirköprü  tarımınada gerekli destek ve önemin  ve verildiğini söyleyerek emeği geçenlere teşekkür etmiştir.




             Yapılan konuşmalar akabinde Projenin yapıldığı alana geçildi. Burada davetlilere Proje sorumlusu Zir.Yük.Müh.Demet YILDIRIM tarafından proje hakkında detaylı bilgi verilerek; amacın yağmur suyu hasadı ile düşen yağışın toprakta depolanması sağlanarak yetiştirme dönemi boyunca  bitkinin sulanmasına ihtiyaç duymadan yetiştiricilik yapıldığını ve yarı kurak bölgelerde, yöreye özgü farklı kültür bitkilerinde verim ve kalite artışı sağlandığını, bu sistem ile toprakta su kaybı azalmakta, yer altı sularına katkı sağlanmakta ve buharlaşma düşmektedir. Bitki köklerinin yoğun şekilde yer aldığı toprak tabakasında nem artırıldığı gibi yüzey akışı ve erozyon da engellenmektedir.
             Bu çalışma neticesinde; yağışın düştüğü noktada depolanmasını sağlayarak bitkinin suyu etkin kullanmasını sağlamak, bölgede tarımsal üretim ve sulama yapılamayan alanlarda bu sistem ile verimli üretim yapılmasını sağlamak, bu tekniklerin bölge çiftçilerine aktarılmasının önemli olduğunu belirtmiştir.
             Konuşmaların ardından Proje uygulama alanına geçilerek üretilen karpuz ve kavun ürünlerinin tarladaki durumları incelenerek gelişmeler gözlemlenmiştir.

                                                                                                     Nail KIRMACI
                                                                                                     İl Müdürü






LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş