SAMSUN DA TIBBİ SÜLÜK YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPILIYOR
Haber Kategorisi | : Tarım ve Hayvancılık Haberleri |
Okunma Sayısı | : 1721 |
Haberin Yazarı | : Yönetici |
Haberin Kaynağı | : Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü |
Samsun’da Tıbbi Sülük Yetiştiriciliğine Rağbet Artıyor
İlimizde bulunan ve henüz kurulum aşamasında olan bir Tıbbi Sülük Üretim Tesisi’nde incelemelerde bulunan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM, Samsun İlimizin, Kızılırmak ve Yeşilırmak Deltalarıyla Ülkemizin sayılı Tıbbi Sülük kaynaklarından biri olduğunu belirtti.
Uluslararası sözleşmeler gereği doğadan toplanan Tıbbi Sülük ihracatına kota konulduğunu belirterek, Ülkemizden toplam 2 ton sülük ihracatına izin verildiğini, bu bağlamda Samsun İlimizin Ülkemiz tıbbi sülük ihracat kotasının yaklaşık % 62’lik kısmına sahip olduğunu ifade eden İl Müdürü SAĞLAM konuyla ilgili yaptığı açıklamasında:
“Samsun İlimiz, Kızılırmak ve Yeşilırmak Deltalarıyla Ülkemizin sayılı Tıbbi Sülük kaynaklarından biri olup Kızılırmak Deltası RAMSAR alanı olarak koruma altına alınmıştır. Buradaki Tıbbi Sülük popülasyonunun sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenen ve Isparta Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüyle birlikte yürüttüğümüz Kızılırmak Deltası Tıbbi Sülük Popülasyonu Miktarı ve Yıllık Avlanabilir Kotasının Belirlenmesi Projesi’nin saha çalışmaları tamamlanmıştır. Bu aşamadan sonra, yani Kızılırmak Deltasındaki Tıbbi sülük kotasının belirlenmesini müteakip, Yeşilırmak Deltasında da aynı çalışmanın yapılmasını planlamaktayız. Emeği geçen hocalarımıza ve Projenin Samsun ayağını yürüten personelimize teşekkür ediyorum.” dedi.
İlimiz sınırları içerisinde bulunan sülük toplama alanlarında Hirudo verbana türünün yaşadığını, bu türün ruhsat tezkeresi verilen avcılar tarafından toplanarak, ihracat izni almış firmalar vasıtası ile belirlenen kota dâhilinde yurt dışına ihraç edildiğini belirterek, yurt içinde özellikle sülükle tedavi konusunda uzmanlaşmış tıp merkezleri ihtiyacının da karşılandığı bilgisini veren İl Müdürümüz SAĞLAM konuşmasının devamında: “Tıbbi sülük ihracatında kota olması nedeniyle, ülke genelinde avcılık yolu ile elde edilen toplam 2 ton sülük ihraç edilebilmektedir. Yurtdışında özellikle Almanya gibi ülkelerde tıbbi sülükle tedavi yöntemleri revaçta olup bu yönde bir talebin olması nedeniyle de tıbbi sülük ihracatının artırılabilmesi için bu türün yetiştiriciliği her geçen gün daha büyük önem arz etmektedir.” dedi.
Yetiştiricilik tesislerinin artmasıyla sülük ihracatında da artış sağlanacağını belirten İl Müdürü SAĞLAM; İlimiz Terme ilçesinde hâlihazırda kurulu 1 adet 22.000 adet/ yıl kapasiteli tıbbi sülük tesisinin mevcut olduğunu, bu tesise ilave olarak ziyaret ettikleri kurulum aşamasındaki tesisin de 1.500.000 adet/ yıl (1500 kg/yıl) Tıbbi Sülük kapasitesine sahip olacağını ve Ülkemize döviz sağlama potansiyeli olan bu gibi girişimlerin olması halinde her türlü desteğin verileceğini de sözlerine ilave etti.