YAKAKENT İLÇESİNDE VALİLİĞİN DESTEĞİYLE KAVILCA BUĞDAYI HASAT MAKİNESİ DAĞITIMI YAPILDI


Haber Kategorisi : Yakakent Haberleri
Yayınlanma Tarihi : 18 Temmuz 2024 22:27
Okunma Sayısı : 390
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Yakakent Kaymakamlığı

YAKAKENT İLÇESİNDE VALİLİĞİN DESTEĞİYLE KAVILCA BUĞDAYI HASAT MAKİNESİ DAĞITIMI YAPILDI

       Kavılca Buğdayı Hasat tarla gününde Samsun Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı tarafından Yakakent Ziraat Odası Başkanlığı adına alınan 2 adet Elle Kullanılabilir Hasat Makinası Büyükkırık, Sarıgöl ve Mutaflı Mahallelerinde organik Kavılca Buğdayı Üretim Projesinde üretim yapan çiftçilere kullanımına verildi. 

Bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de tarım sektörünün ve bu sektörde büyük bir paya sahip olan buğdayın ekonomimizde özel bir yeri olup, insan beslenmesinde ne kadar önemli olduğu her geçen yıl daha çok anlaşılmaktadır.

Yakakent İlçemizin yüksek rakımlı mahallelerinde yetiştirilen ve yerli Anadolu çeşitlerinden olan Kavılca buğdayının, organik tarım koşullarında yetiştirilmesini amaçlayan ''Gelecek Nesilleri Sağlıkla Beslemeli Projesi'', 34 çiftçi ve 662 dekar alanda 2023 yılında başlamıştır. 2024 üretim sezonu itibariyle projemiz, 3 mahallemizde 37 çiftçi ve 726 dekar alanda devam etmektedir.

Tarım ilacı ve kimyasal gübrenin kullanılmadığı organik tarım şartlarında, bitki ve toprak beslemesi için çiftçilerimize organik gübre dağıtımı yapılmıştır. 2023 yılında 28 tonu Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinden, 2 tonu ise Samsun Büyükşehir Belediyesi bütçesinden karşılanan 30 ton katı organik gübre dağıtımı gerçekleşmiştir. 2024 yılında ise tamamı Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinden karşılanan 26 ton katı organik gübre ve 240 litre sıvı organik gübre dağıtımı yapılmıştır. Organik Tarım mevzuatı gereğince, sertifikalandırma işlemleri Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşları (KSK) tarafından yapılmakta olup sertifikasyon bedelleri Yakakent Belediyesi tarafından karşılanmaktadır. 2025 üretim yılı sonunda yaklaşık 210 dekar alandan hasat edilecek Kavılca Buğdayının, organik tarım koşullarında 3. yılını tamamlamalarına müteakip organik tarım sertifikası alması beklenmektedir.

Yakakent İlçesi Sarıgöl Mahallesinde gerçekleştirilen Kavılca Buğdayı hasat etkinliğine Kaymakam Abdüssamed Kılıç, Belediye Başkanı Şerafettin Aydoğdu, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, İlçe Ziraat Odası Başkanı Şenol Acar,  İlçe Müftüsü Fatih Çakır, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Osman Akman, Muhtarlarımız ve üreticiler katılım gösterdi.



LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş