ALAÇAM DA ASKIDA EKMEK UYGULAMASI
DOĞU KARADENİZ FIRININDAN ÖRNEK BİR UYGULAMA
Haber Kategorisi | : Alaçam Haberleri |
Okunma Sayısı | : 4021 |
Haberin Yazarı | : Yönetici |
Haberin Kaynağı | : Site Yönetimi |
Alaçam Doğu Karadeniz fırınından örnek uygulama.Eski Türk devletlerinde ve Müslüman toplumlarda yaygın olarak görülen fakir ve yoksullara yardımlaşma örneklerinden biri olan ASKIDA EKMEK uygulaması İlçemiz Bafra caddesinde bulunan Doğu Karadeniz Ekmek fırınında uygulanmaya başladı.İşletme sahibi ve hayırsever vatandaşlar tarafından askıya asılan ekmekler ihtiyaç sahibi vatandaşlar tarafından alınabilmektedir.Bu güzel uygulamayı ilçemizde başlatan Doğu Karadeniz Fırını işletmecilerini tebrik ediyor,diğer işletmelerede örnek teşkil etmesini temenni ediyoruz.
Yardımlaşma ve mazlumu koruma hususunda Peygamberimiz buyurmuştur ki; “Müslüman müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu tehlikede yalnız bırakmaz. Kim kardeşinin ihtiyacını görürse Allah da onun ihtiyacını görür. Kim bir Müslümanı bir sıkıntıdan kurtarırsa Allah da o sebeple onu kıyamet gününün sıkıntısından kurtarır. Kim bir Müslümanın ayıplarını örterse Allah da kıyamet günü onun ayıplarını örter.” (Buharî, Mezalim, 3; Müslim, Birr, 58.)Araplar arasında kurumsal olarak yardımlaşma ve koruma çalışmaları, Peygamberimizin de katıldığı “Hılfu’l Fudul” örgütünün kurulması ile başlamıştır. Hılfu’l Fudul; Mekke’de taciz ve mağdur edilen tüccarlar ile yolcuların haklarını korumak için kurulmuştur.
Türkler, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerin de yoksulları, yolcuları ve kimsesizleri Allah’ın emaneti olarak görmüşlerdir. Emaneti korumak içinde Vakıflar kurmuşlardır. Han ve kervansaraylar da ihtiyaçları giderilmiş, masrafları Devlet tarafından karşılanmıştır.“Allah’ın Rızasını” kazanmak için, Halk kendi içinde yaşayan ihtiyaç sahiplerinin onurunu kırmadan ve istismar etmeden korumuştur. Atalarımız camilerde “sadakalık” denilen yerlere paralar koymuş, ihtiyacı olan kişi de, sadakalıktan gece vakti yeteri kadar parayı almıştır. Aç insanların doyması için de fırınların önüne sepetlerde ekmek bırakılmıştır. Zekat ve fitre, layık olanlara verilmiştir.
Ancak bazı illerimizde yüzyıllar öncesinden gelen “Yardım Sepeti” hizmeti devam etmektedir. Bu insani yardım “Askıda Ekmek” tanımı ile “ekmek” üzerinde yoğunlaşmıştır.Fırından günlük ihtiyacınız olan 2 ekmek aldığınız da, 3 ekmek parası veriyorsunuz. Vermiş olduğunuz bir ekmek askıda ilan ediliyor. Parası olmayan vatandaşımız da, o ekmeği bedelsiz alabiliyor…
Askıda ekmeğin çok, Muhtaçlığın yok olması dileği ile;
“Komşusu aç iken, Tok yatan Bizden değildir.” (Hadis)