ALAÇAM IN KAYBOLAN KÜLTÜRÜ AHŞAP CAMİİLERİMİZ

.....


Haber Kategorisi : Alaçam Haberleri
Yayınlanma Tarihi : 05 Nisan 2020 03:00
Okunma Sayısı : 2400
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Site Yönetimi


KAYBOLAN KÜLTÜR AHŞAP CAMİİLER
      Şimdilik camilerin tarihi ve mimari özelliklerine değinemiyeceğim; bu yazım Ahşap Camiilerin maneviyatı hakkında olacaktır.

 
        Ahşap Camiilerimiz genellikle köylerden uzak dere veya çay kenarlarına yapılmıştır, bügün köy içinde bulunan camiilerimiz sonradan inşa edildiği yerden sökülüp bugünkü yerine yapılmıştır. Yapıldığı dönemler her camiiye göre farklılık göstermektedir. Bazıları Osmanlı Devleti tarafından yapılmış yaptıranı dahi halk tarafından bilinmekle beraber yöresel arşiv araştırması yapan yerel tarihçilerimiz Osmanlı Arşivlerinde bu camiilere ait fermanları bulup camiiye iade etmektedirler(örnek: http://alacamtarihi.blogspot.com.tr Nihat Yaldız)
      Bazıları ise bir evden,mütevazi bir konaktan veya büyük tahıl ambarından  camiye çevrilmiştir. Köy köy gezen camiizde var ilçe ilçe gezenide. Kimisi çay kenarında kalmış ıssızlamış kimisi köy içinde kapısı açılmaz olmuş adı Eski Camii’ye çıkmış. Camiiler hakkında halkımızdan bilgi toplamakla beraber çelişkili olan rivayetler kafa karıştırmaktadır.
      Birkaç köyün Cuma ve Bayram Namazlarını kılması için köylerin ortakça kullandığı büyük su değirmenleri mevkiileri veya yöresinin merkezi köylerine yapılmışlardır. Cuma, Bayram Namazı ve Yağmur Duası yapılan günlerde Camiinin olduğu mevki panayır alanı gibi dolar taşar nalpantçısı kalaycısı taciri v.b. esnafı bugünlerde iş görürlerdi, camiye yakın tüm iskan olan köylerden insanlar camiide buluşur gerek eş dostla görüşür gerekse bölgesinden devlet merkezinden yeni havadisler öğrenirdi. ‘’Düğüne okudular’’ derler ya yöremizde işte bu deyim bügünlerde imamın hutbeden tüm cemaate düğün haberini okuması düğüne davet etmesinden kalmadır. Malumumuzdur elektirik telefon yok  o dönemde. hem  bu köylerin çocukları bu camiilerde toplanır ilim irfan öğrenir hemde diğer köylerdeki çocuklarla arkadaşlık dostluk kurarlardı.
     Evet daha yazamadığımız özellikleri vardır Ahşap Camiilerimizin, çünkü Ahşap Camiiler dağ köylerini sakız gibi bir araya toplayan ilim irfan yurdu birlik beraberlik merkeziydi.
Ya Şimdi?
Her köyümüzde hatta her köyün mevkiisinde bir camiimiz var çok şükür imamımızda var ezanımızda beş vakit okunuyor Elhamdülillah. Zaten bu imkanlara ulaşır ulaşmaz kimini sattık Ahşap Camilerin kimini odun olmaya layık gördük gözden düşürdük. Yan yana iki köyün biribirinden bir haberi yok. Nesiller tanımıyor artık birbirini, dedeler torunlarına anlatmıyor eskileri anlatsada torun dinlemiyor elinde telefon tablet.
Saygıdeğer Hemşehrilerim
     Tamam köyümüzde camiimiz var hiç olmasa Bayram Günlerinde Bayram namazlarında bu camilerin kapılarını açalım bu camilerde kılalım namazları köyler yine kaynaşsın dostluk kursun muhabbet artsın. En az ikiyüz yıllık tarihi var bu camiilerin yani dedelerimizin dedeleri namaz kılmış bu camiilerde şimdi torunları kılsa bir olsa beraber olsa sorarım KİME FAYDA KİME ZARAR?

Ahmet SEL
[email protected]
Gökçeağaçoymağı Mahallesi/Merkez Sokak/Alaçam

 

LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş