BAYRAMDA AŞIRI ET VE TUZ TÜKETİMİNE DİKKAT

ÇOCUKLARA BAYRAMDA ÇİKOLATA YERİNE KURU MEYVE İKRAM EDİN


Haber Kategorisi : Sağlık Haberleri
Yayınlanma Tarihi : 09 Ağustos 2019 03:00
Okunma Sayısı : 1670
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Site Yönetimi



     BAYRAMDA AŞIRI ET VE TUZ TÜKETİMİNE DİKKAT

ÇOCUKLARA BAYRAMDA ÇİKOLATA YERİNE KURU MEYVE İKRAM EDİN

ZİYARETLERDE TATLIYI TADIMLIK TÜKETİN


BAYRAM SOFRALARINI RENKLİ HAZIRLAYIN

Tüm aile bireylerinin bir araya geldiği, sıcacık sevgi dolu sofraların kurulacağı Kurban Bayramında, sağlığınıza dikkat! Türkiye İş Bankası iştiraki Bayındır Söğütözü Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Diker bayram öncesi tansiyon hastası ve kalp yetmezliği olan hastaları uyardı: “Lezzetli bayram yemekleri için tuz kullanımında cömert olmayın, bayramı kontrolsüz bir tansiyon yükselmesiyle tatsızlaştırmamak için tuz tüketiminize dikkat edin.”

Türkiye İş Bankası iştiraki Bayındır İçerenköy Hastanesi Beslenme, Diyet ve Fitoterapi Uzmanı Dyt. Ayşe Korkmaz, lezzeti bol sofralarda sağlıklı beslenmenin sırrını verdi: “Bayram ziyaretlerinde tatlıyı bir sonraki ziyaretinize saklayın, çocuklara çikolata yerine kuru meyve ikram edin. Öğünlerde etin yanına mutlaka bol limonlu salata tüketin.”

BAYRAMDA KOLESTEROL YÜKSELİR Mİ?

Bayramın ilk günü başlayıp bayram boyunca devam eden aşırı et tüketimi keyifli olduğu kadar sağlık açısından riskler taşıyabiliyor ve daha sonraları kalp krizine kadar çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bayındır Söğütözü Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Diker; “Yiyeceklerle alınan kolesterolün kan kolesterol üzerine etkisi sınırlı olmakla beraber, kişiden kişiye büyük değişimler gösterebilir. Özellikle kötü kolesterolü (LDL Kolesterol) yüksek kişilerde dışardan yiyeceklerle alınan yağ miktarı kan kolesterolünü yükseltebilir. Yiyeceklerle alınan yağın kan kolesterolümüzü ne kadar yükselteceğini tam bilemeyiz. Kalp damar hastalığı olanlar veya kolesterol yüksekliği nedeniyle tedavi görenlerin, bayramda aşırı et tüketiminde uzak durmaları gerekir.”

BAYRAMDA TUZA DİKKAT!

Bayramda tansiyon hastaları tarafından yenilen tuzlu besinler tansiyonun yükselmesine neden olur.  Kalp ve tansiyon hastalarının yemeklerine ek olarak tuz kesinlikle konulmaması gerekir diyen Prof. Dr. Diker; “Bayramlarda geleneklere göre hazırlanan yemekleri daha da lezzetlendirmek için tuz kullanımında biraz daha cömert davranılır. Sağlıklı bireylerde yiyecek ve içeceklerle alınan tuz böbrekler aracılığı ile kolaylıkla atılır, dolayısıyla sağlıklı bireylerde tuz tüketimindeki artışın kısa dönemli etkileri hemen hemen yoktur. Ancak tansiyon yüksekliği  (hipertansiyon) ve kalp yetmezliği olan kişilerde bu iş böyle olmaz. Alınan tuz hem sağlıklı bireylerdeki kadar hızlı atılmaz, hem de tuzdaki sodyuma karşı özel bir hassasiyet vardır. Tuzlu yemekler sonrası kan basıncı fırlayabilir, kalp yetmezliği yakınmaları olan nefes darlığı, ayaklarda şişme artabilir. Kalp ve tansiyon hastalarının ilaçlarını düzenli şekilde almaları gerekir.”

Bayram sofralarınıza yakışır sağlıklı öneriler:

ÖĞÜN ATLAMAYIN

•    Bayram boyunca genellikle yapılan en büyük hata, gün içinde öğün sıklığına dikkat etmemek oluyor. Buna bağlı olarak da akşam yemek saatinde gecikiliyor ve yemek porsiyonları artırılıyor. Bu nedenle bayramlarda bile günde 4 -5 öğün olacak şekilde bir beslenme planı uygulanmalı. Fazla miktarda ve geç saatlerde yemek yemekten kaçınılmalı.

GIDANIN YANI SIRA PİŞİRME YÖNTEMİNE DİKKAT EDİN

•    Bayramda hem ağız tadınız hem de sağlığınız için besin seçiminde bazı noktalara dikkat etmenizde fayda var. Yemek pişirme yöntemi olarak kızartmalar yerine, ızgara veya haşlamayı tercih edin. Ağır hamur tatlıları, şeker, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine, sebze ve meyve tüketimine ağırlık verin.

BIRAKIN KENDİ YAĞINDA PİŞSİN
•    Kurban Bayramı’nda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta da sindirimi zor olan etlerin nasıl tüketileceği konusu oluyor. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olanlar, kurban etlerini hemen değil, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmeli.
•    Ülkemizde Kurban Bayramında yapılması gelenek haline gelmiş olan kavurma, içine tereyağı ve kuyruk yağı konulmadan, kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmeli. Etin içeriğinde bulunan yağ, yemeğin lezzeti için yeterli olduğundan ayrıca yağ eklemeye gerek kalmıyor.
•    Mangal yapılması durumunda ise etlerin kömürleşmemesine, dışı pişen, içi çiğ kalan etlere dikkat edilmeli. Ayrıca yüksek risk taşıyor olmasından dolayı çiğ köfte tüketiminden kaçınılmalı.

ET İLE SEBZEYİ AYNI KESME TAHTASINDA KESMEYİN

•    Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapılmamalı. Çiğ ette bulunan mikroorganizmaların sebze meyvelere geçmesine engel olmak için ayrı tahtalar kullanmak gereklidir. Bunun için pratikte karışıklık olmaması için de farklı renk kesme tahtaları kullanılabilir.
•    Pişirme yöntemi olarak, haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalı. Öğünlerde, etin yanına mutlaka dengeli bir öğün olması için salata ya da zeytinyağlı sebze yemeği ilave edilmeli.

ÇOCUKLARA BAYRAMDA ŞEKER YERİNE KURUYEMİŞ İKRAM EDİN

•    Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur tatlılar, tadımlık miktarlarda yenmeli. Bir sonraki yapacağınız ziyarette yine ikram yapılacağı ve bunun büyük olasılıkla tatlı olacağı unutulmamalı.
•    Bayramda bilinçsizce çikolata ve tatlı tüketilir. Fazla çikolata ve tatlı tüketimi, mide yanması, bağırsak bozuklukları gibi şikâyetlere neden olur. Çikolataya ve şekere alternatif olarak, vitamin ve mineralden zengin ve posa içeriği yüksek olan kuru meyveler, ceviz, fındık gibi kuruyemişler tercih edilebilir.

ÖRNEK KURBAN BAYRAMI MENÜSÜ

Sabah        
•    Şekersiz çay ya da bitki çayı
•    Tam buğday ekmek
•    1 – 2 dilim peynir
•    5 – 6 adet zeytin ya da 3 parça ceviz
•    Domates- salatalık- yeşillik
•    Kuru kayısı
Ara Öğün   
•    1 orta boy meyve
Öğle ve Akşam       
•    1 -2 avuç içi kadar et / tavuk /balık
•    Bol salata (yağsız, limonlu ) ya da 1 tabak sebze yemeği
•    Tam buğday ekmeği ya da az miktarda pilav ya da makarna
•    1 kase yoğurt
Ara Öğün   
•    Yarım porsiyon sütlü tatlı ya da 1 orta boy meyve

NOT: Yukarıdaki menü sağlıklı bir bireyler için örnek bir listedir. Unutulmamalıdır ki beslenme planı kişiye özeldir.




LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş