ÇAYIR TIRTILI İLE MÜCADELE ZAMANI
Haber Kategorisi | : Tarım ve Hayvancılık Haberleri |
Okunma Sayısı | : 1464 |
Haberin Yazarı | : Yönetici |
Haberin Kaynağı | : Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü |
Dikkat; Çayır Tırtılında Mücadele Zamanı !
Çayır Tırtılı, ergeninin kanatları üzerinde beyaz sarı renkli çizgi ve lekeler olan açık kahverenginde bir kelebektir. Zararlının 5 larva dönemi vardır. Olgun Larva siyaha yakın yeşil renkte olup sırt ve yanlarında boydan boya uzanan açık ve koyu renkli çizgiler vardır.
Olgun larva kışı pupa kokonu biçiminde toprağın 5- 7 cm derinliğinde geçirir. Pupa süresi 14- 18 gün olan etmen Nisan ortalarında uçmaya başlar. Gece aktif olup gündüz ise erginleri hareketsizdir. Polen tozu ve nektar ile beslenen dişiler 2 hafta yaşar. Bir dişi 60- 400 yumurta bırakır yumurtalarını özellikle sirken ve diğer yabancı ot yapraklarının alt yüzeyine bırakır.
Yumurtalar 2-10 gün içerisinde genellikle de 4 - 6 günde açılır. Yumurtadan çıkan larva bitkiler üzerinde beslenmeye başlar 1- 2 gömlek değiştirdikten sonra kültür bitkisine geçer burada oburca beslenerek yaprakların sadece damarlarını bırakır popülasyonun yüksek olduğu yerlerde tüm yeşil aksamda zarar yapar. Olgunlaşan larva pupa dönemini geçirmek üzere toprağa iner besin ve iklim koşullarına göre larva dönemi 14 -22 gün sürmektedir. Etmen bir yılda 2 ila 5 döl vermektedir.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan İl Müdürü İbrahim SAĞLAM, son günlerde yazılı ve görsel basında sıkça sözü edilen Çayır Tırtılı zararlısının;
1. Polifak bir zararlı olduğunu,
2. 40 familyaya ait 150'den fazla bitki türünde zarar verebildiğini,
3. Çarşamba Bafra ve Vezirköprü ovaları ile tarımsal potansiyeli yüksek ilimizde zararlının ilk tespit noktasında gerekli tedbirlerin alınmasının zorunlu olduğunu,
4. Zararlı ile mücadelede ruhsatlı pestisitler bulunduğunu,
5. Mücadelede hassas davranmamız gerektiği ve üreticilerimizin tarlalarının düzenli kontrollerini yaparak şüpheli durumlarda İl/ İlçe Müdürlüğündeki konu sorumlusu teknik personelle irtibata geçmeleri gerektiğini ifade etmişlerdir.
İl Müdürü SAĞLAM açıklamasının devamında ise etmenle mücadelede;
Sonbaharda tarlaların derin sürülmesi gerektiği, böylelikle toprakta bulunan kokonların bir kısmının derine düşmesi ve bir kısım kokonların ise toprak yüzünde kalarak kuşlara yem olmasının veya kış soğuklarından etkilenerek zarar görmesinin sağlanabileceğini,
İlkbaharda yabancı ot mücadelesi yapılmasıyla yabancı otlara bırakılmış yumurta ve larvaların da yok edilmiş olacağını,
Kültür bitkilerinde de yabancı ot mücadelesinin aynı faydayı sağlayacağını,
Yonca, üçgül gibi yem bitkilerinin erken biçilmesinin popülasyonun kırılması açısından önemli olduğunu,
Teknik talimata göre bir bitkide 3- 5 adet ve metrekarede 20 adet larva saptandığında mücadeleye başlanması gerektiğini ve mücadelenin en geç 3. dönem larvasına karşı yapılması gerekip 4 ve 5 dönem larva mücadelesinde başarının zor olduğunu ifade etmiştir.
İl Müdürü SAĞLAM; üreticilerimizin konuyla ilgili daha fazla bilgi ve yardım için İl/ ilçe Müdürlüğündeki teknik personelden detaylı bilgi alabileceğini belirterek, zararlının tespiti durumunda; arı faaliyetlerini de dikkate alarak ilaçlamayı sabah veya akşam saatlerinde rüzgarsız bir havada ve bitkinin yapraklarını alt yüzeyinde kaplayacak biçimde sırt pülverizatörü, tarla pülverizatörü veya sırt atomizörü ile ilaçlama yapmasının gerektiğini ifade etmişlerdir.
Zararlı Organizma Aktif Madde Gurubu Doz Son İlaçlama İle Hasat Arası Süre
Ayçiçeğinde Çayır tırtılı (Loxostege sticticalis) 25 g/l Deltamethrin İnsektisit 25 ml / 100 lt su 3 gün