DİKMEN'DE KAHVERENKLİ KOKARCA BÖCEĞİYLE MÜCEDELE BAŞLATILDI


Haber Kategorisi : Gerze-Dikmen-Durağan Haberleri
Yayınlanma Tarihi : 08 Haziran 2024 00:22
Okunma Sayısı : 329
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Dikmen Kaymakamlığı

DİKMEN'DE KAHVERENKLİ KOKARCA BÖCEĞİYLE MÜCEDELE BAŞLATILDI

      Sinop'un Dikmen ilçesinde  Vali Vekili  Abdullah ŞAHİN,  İlçe Kaymakamı Ozan CİVELEK ve İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih ÖNLEM’in katılımlarıyla Kahverengi Kokarca Böceği zararlısı ile mücadele kapsamında yaklaşık 1000 adet yumurta parazitoidi arı Karaağaç köyü’nde doğaya salındı.

      Kahverengi kokarca (Halyomorpha halys), tarımsal üretimde önemli ölçüde kayıplara neden olan tahripkâr, istilacı ve polifag bir zararlıdır. Ülkemizde varlığı ilk defa 2017 yılında tespit edilmiştir. Kahverengi kokarcanın yayılışı bitkisel materyallerle, ulaşım araçlarıyla, erginlerin uçuşuyla ve zararlının bulunduğu ülkelerle yapılan ticari faaliyetlerle gerçekleşir. Kahverengi kokarca, insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmamakla beraber yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ettiği için fiziki rahatsızlık oluşturmaktadır.

       Birçok meyve ve sebze türüne zararlıdır. Başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgiller,şeftali, ceviz, trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan en önemli konukçuları arasındadır. Bu ürünler ülke ekonomisi için stratejik öneme sahip bitkiler arasında yer almaktadır. Meyve ve sebzelerde emgi yaparak birçok ürün için verim ve kalite kaybı riski oluşturmaktadır. Kimyasal (ilaçlı) mücadelesi; ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile yapılmaktadır.



LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş