DOKTOR MEVSİMİ DIŞINDA YETİŞEN SEBZE VE MEYVE YEME DEDİ


Haber Kategorisi : Köşe Yazıları
Yayınlanma Tarihi : 04 Şubat 2022 11:08
Okunma Sayısı : 1468
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Site Yönetimi

DOKTOR MEVSİMİ DIŞINDA YETİŞEN SEBZE VE MEYVE YEME DEDİ…

Aga birkaç gündür kendini rahatsız hissediyordu, halsizlik, vücudun kırıklık vb. gibi durumlardan evde istirahat ediyordu, son günlerde yağan kar ve soğukta çok dışarıda gezmesine çok müsait değildi.

Günlerden Çarşambaydı Kasabanın’ın halk pazarının olduğu gündü sabah kalktı dedi garı ben Kasabaya gidiyorum hem bir doktora görüneyim hem de evin ufak tefek ihtiyaçlarını alayım istediğin evde eksik bir şey var mı? Kadın biraz da nükteli bir şekilde yaptığım yemekleri beğenmiyon hep aynı yemekleri mi yiyecez diyon pazardan patlıcan, biber, domates, salatalık ve diğer meyvelerden alıp geliver de senin istediğin yemekleri yapayım dedi.

Aga tamam deyip yola çıkıyor kar ve buzları eze eze yola çıkıyor gelen ilk araçla kasabaya iniyor. Doktora giderken pazarın içinden geçeyim hem hanımın istedikleri şeyler var mı bakarım hem de tanıdık birilerini görürsem hasbıhal ederim diyor.

Pazar yerinden geçerken tezgahlara baktığında gözleri yerinden fırlayacakmış gibi oluyor. Fiyatlara inanamıyor tekrar tekrar bakıyor farklı tezgahlara bakıyor fiyatlar inanılacak gibi değil. Hanımının istediği Patlıcan 25 TL, Biber 25 TL, Domates 15 TL Salatalık 25 TL … şeklinde gidiyor eyvah diyor bu fiyatlarla ben değil kilo işi, tane işi bile zor alırım. Kara kara düşünürken psikolojik olarak kendini daha da hasta hissetmeye başlıyor.

Doktora gidiyor muayene tahlil falan yaptırıyor öğlenden sonra sonuçlara göre doktor Vücudunda bazı emzinlerin çok yüksek olduğunu katı bir şekilde perhiz yapması gereğini söylüyor ve kırmızı et, kızartma, yağlı yiyecekler, aşırı tuzlu, tatlı yiyecekler, hamur işlerinden uzak durmasını ayrıca mevsimi dışında yetişen patlıcan, biber, domates, salatalık gibi meyve ve sebze yememesini söylüyor. Önce kara kara düşünüyor sonra pazardaki fiyatlar aklına gelince birden gözleri açılıyor içine garip bir sevinç geliyor utanmasa doktora sarılıp teşekkür edecek fakat o sadece doktora teşekkür edip iyi çalışmalar diliyor ve reçetesini alarak çıkıyor.

Pazardan çok acil çay şeker gibi ihtiyaçları 2 kg elma ve portakal alıp birde ilaçlarını alarak köyüne dönüyor.

Hanımı eşinin geldiğini görünce mandıra kapısına kadar getirdiklerini almak için önüne gidiyor, aldıklarını eve getirince birde bakıyor ki söylediklerinin çoğu yok. Aga diyor hani ben sana bir şeyler ısmarlamıştım onlar nerede diyor.

Aga başlatıyor anlatmaya sorma hanım diyor doktora gittim tahlil yaptırdı bazı değerlerim yüksekmiş bana uzun bir behriz verdi o senin söylediklerini yememem gerekiyormuş bende almadım dedi. 

Hanımı peki sen yemek beğenmiyorum ne yiyecekmişsin ki dedi ;Doktor bağda, bahçede ,tarlada-tabakta, dere kenarında çayda ne varsa doğal yetişen onlardan yiyecen dedi, yanı Ispanak, marul, kara lahana, tere, pazı, dere pancarı-kaldırık, lamzan otu,karga soğanı-donbeş, kırçan, kazayağı, ısırgan .... gibi otlar bize çok yarıyormuş dedi, fakat pazardaki sebze ve meyve fiyatlarından hiç bahsetmedi. Hanımı tamam o zaman akşama ısırgan çorbası yaparım yemeyip mahna bulursan ısırgan otunu çiğ olarak yersin dedi.

NEYLERSİN YAPACAK BİR ŞEY YOK… 


Eğitimci-Yazar-Editör: Salih Z. İLERİ

e-Posta:[email protected]



LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş