ELEKTRİKLİ OTOBÜSLER ARTIK ŞEHİR İÇİ ULAŞIMDA HİZMETE GİRDİ

ÇEVRE VE GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNİ AZALTACAK


Haber Kategorisi : Samsun Haberleri
Yayınlanma Tarihi : 13 Eylül 2022 22:26
Okunma Sayısı : 972
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Samsun Büyükşehir Belediyesi

      Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından TEKNOFEST ile birlikte kısa mesafeli ring seferi ile hizmete alınan ve Türkiye’de bir ilk olan lityum pilli elektrikli otobüsler şehir içi ulaşımda hizmete başladı. İlk seferini Canik- Ondokuz Mayıs Üniversitesi arasında gerçekleştiren otobüsler ilk gün 3 bin 431 yolcu taşıdı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Elektrikli otobüslerimiz, yerli üretim. ASELSAN önderliğinde, bizim talebimizle, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın da desteklediği bir proje. Karbon salınımı sıfır. İşletme maliyeti 7’de bir. Son derece verimli, güvenli ve konforlu” dedi.

ASELSAN ve TEMSA iş birliği ile üretilen ultra hızlı şarj özelliğine sahip lityum pilli yerli elektrikli otobüsler, Samsun’da hizmete girdi. TEKNOFEST sürecinde Tekkeköy ile Çarşamba Havalimanı arasında ring görevi üstlenen elektrikli otobüsler, dün itibariyle yolcu alımına başladı. Canik ilçesi Soğuksu Mahallesi’nden sefere başlayan elektrikli otobüsler, Belediye Evleri, Atatürk Bulvarı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi’ne kadar yolcu taşıdı. Aynı güzergahtan da geri döndü. 10 otobüs ile 108 sefer yapan elektrikli otobüslere ilk gün 3 bin 431 yolcu bindi.

İŞLETME MALİYETİ 7’de 1

10 dakikalık batarya şarjıyla 80- 90 kilometre yol giden otobüslerin Türkiye’de bir ilk olduğunu ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Yerli üretim, ASELSAN önderliğinde, bizim talebimizle, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın da desteklediği bir proje. Özelliği ne? Karbon salınımı sıfır. İşletme maliyeti 7’de bir. Son derece verimli, güvenli ve konforlu. Dün itibariyle yolcu taşımaya başladı. Samsunumuza hayırlı olsun” dedi.

ÇEVRE VE GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNİ AZALTACAK

450 kVA’lık şarj istasyonu ile Türkiye’nin en büyük kurulu güce sahip elektrikli otobüs şarj istasyonlarında bataryalarını dolduran otobüslerin ilk günkü performansının memnuniyet verici olduğunu dile getiren Başkan Mustafa Demir, “Elektrikli otobüsler, düşük girdi maliyetleri sebebiyle daha düşük maliyetli toplu taşımanın önünü açacak. Çevre ve gürültü kirliliğini azaltacak. Ayrıca tasarım yapılırken kullanılmayan enerjinin geri kazanılarak tekrar sistemden kullanılmasını sağlayan rejeneratif döngüsü var. Vatandaşlarımızın güvenliği, konforu bizim için çok önemli. Şehrimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.



LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş