GERZE'NİN HACI KADI TAVUĞU VE HOROZU


Haber Kategorisi : Gerze-Dikmen-Durağan Haberleri
Yayınlanma Tarihi : 14 Aralık 2020 20:19
Okunma Sayısı : 2529
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Site Yönetimi


Düz siyah renkli ibikleri çatallı ve boynuz gibidir. Gagası, incik oynak deri ve pulları siyah, beden derisi kulak lobları, yumurtasının kabuğu beyazdır. Her doğan günü müjdeleyen bir de horozları vardır Gerze'nin sabahın sessizliğinden yankılanarak uyandıran o güzel sesinde mutluluk dilekleri vardır herkes için. Sadece görevi yeni doğan güneşi müjdelemek değildir. Gelen konukları da ilk karşılayan odur. Sembolik görüntüleriyle de olsa gururlu, kendine özgü edasıyla ilçeye gelen konuklarımıza Gerze horozlarının meşhur oluşlarını anımsatır.

'Vakit nakittir' sözü sanki onlar için söylenmiştir. Seher vakti başlayan görevleri öğle, ikindi, akşam, yatsı ve gecenin on ikisinde düzenli ötüşleriyle son bulur.


Simsiyah ve parlak tüyleri güzel bir görüntü oluşturur. Ayak ve mahmuzlarının uzun olması yemini çökerek yemesine neden olur. Bu da onu diğer ırklardan ayıran bir özelliktir.Sahibini çok iyi tanır. Kıskançtır, disiplinlidir, dövüşçüdür.

Uysal ve yumuşak başlı tavuklarının yumurtası çifte sarılı ve beyaz kabukludur. Dış görünüşleri ile horozlarına çok benzerler. İri yapılı ve eti de oldukça lezzetlidir.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ıslah çalışmaları yürütülen Gerze İlçesinin yerli ve milli ırkı olan Gerze Hacı Kadı Tavuğu TRT Haber’e konu oldu.Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ve geçmiş zamanlarda ders kitaplarında dahi konu edinilen Hacı Kadı Tavuğu hakkında TRT Haber Sinop Muhabiri Aydın YILMAZ ilçeye gelerek İlçe Tarım Müdürü Özbay AKKAŞ’la röportaj gerçekleştirdi.


LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş