KEMER VE AYAK KISMINDA MESCİT BULUNAN TARİHİ KURTKÖPRÜ

Vezirköprü ve Havza ilçelerimizi birbirine bağlayan 7 asırlık, kemerinde ve ayak kısmındaki mescidi ile dikkat çeken tarihi Kurtköprü


Haber Kategorisi : Kültür ve Sanat Haberleri
Yayınlanma Tarihi : 13 Kasım 2021 22:39
Okunma Sayısı : 4961
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Samsun Büyükşehir Belediyesi

     Samsun'un Vezirköprü ilçesi Tekkekıran Mahallesi'nde İstavroz Çayı üzerinde yer alan ve kemerinde bulunan mescitle dikkat çeken 7 asırlık Kurt Köprü tarihi, mimarisi ve çevresindeki doğal güzelliklerle turizm için önemli mekanlardan bir tanesi olarak vatandaşların ilgisini çekiyor. Samsun'un Havza ve Vezirköprü ilçelerinin sınırında bu köprü. Ayrıca kemerinde namaz kılınacak mescit de bulunuyor. Köprünün ayak kısmında yaklaşık 6 metrekarelik bir mescit var. Bu özelliği bakımından Türkiye'de çok nadir olduğunu biliyoruz. Eski tarihlerde bu köprü kervanların geçiş güzergahında bulunuyordu. Köprüden gecenler mescit sayesinde ibadetlerini de yapabiliyorlardı. Bu nedenle tarihi Kurt Köprü çok özel bir yapı dedi.


      Vezirköprü ilçesinin Tekkekıran köyüne 3 km. mesafede olan ve İstavroz çayı üzerinde yer alan Kurt Köprü bir yüksek ayak üzerine iki büyük sivri kemerli gözden oluşmuştur. İki kemer arasında ve yanlarında olmak üzere sivri kemerli pencere şeklinde toplam üç adet kemer bulunmaktadır. Çayın iki yamacına gelen kısım doğal kaya ve toprakla desteklenmiştir. Köprünün geçit kısmı düz olup, diğer yerlerinde olduğu gibi bir hayli tahrifata uğramıştır. Köprü ayağı kalın paye şeklinde olup, alt kısmında dikdörtgen beş adet dalgakıranı mevcuttur. Köprünün pencere görünümü küçük kemerlerin başlangıcına kadar olan kısma yer yer Roma ve Bizans dönemine ait mezar stelleri ve mimari parçaları, yer yer kesme taş , yer yer de düzensiz taşlardan oluşan moloz taş örgü sistemindedir. Kemer başlangıçlarından itibaren 13.-14. yy.da sıkça görülen ve Bizans dönemi mimarisinde de rastlanan 3 sıra tuğla, bir sıra kesme taştan oluşan sağlam bir örgü sistemi görülmektedir. Üç sıra tuğla, bir sıra taş örgü sistemi ana kemer gözlerinde de tuğlaların dikine yerleştirilmiş şekliyle tekrarlanmıştır. Küçük kemerde ise tamamen tuğla malzeme kullanılmıştır. Köprüdeki mimari tarz ve örgü sistemi incelendiğinde 13.-14. yy.da yapılmış olabileceği izlenimini vermektedir. Ancak aynı dönemde aynı yerde bir köprü olduğundan bahsedilmektedir. Köprüye 1 km. mesafede anik bir köprü kalıntısı daha mevcuttur. Antik köprünün tahrip olması sonucu ve 13. yy.da yapıldığı ve çeşitli onarımlarla bu güne kadar ulaştığı daha akla yakındır. Vezirköprü'nün Tekkekıran ve Havza'nın Kayabaşı (Tahna) köylerini birbirine bağlayan köprü küçük onarımlarla kullanılabilir hale gelebilecek niteliktedir.




LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş