KİRAZLAR KIZARDI

DALLARI BASTI KİRAZ


Haber Kategorisi : Alaçam Haberleri
Yayınlanma Tarihi : 09 Haziran 2015 03:00
Okunma Sayısı : 2516
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Site Yönetimi



          Yaz mevsiminin başlaması ile birlikte kirazlarda kızarmaya başladı.Genelde kırmızı olmakla birlikte sarı kirazlarda mevcuttur.Kirazlar kendi içindeki farklı ırk cinslerine göre haziran ayı başında olmaya başlarlar temmuz ayı ortalarına kadar farklı cinsleri hasat yapılmaya devam eder.Kirazın genel olarak hasat edildiği ay haziran ayıdır bunun içindirki eskiler mayıs ayına Kiraz ayı derlerdi.Oldukça lezzetli bir meyve olan kiraz ülkemizde çok değişik alanlarda yetiştirilir.İlçemizdede gerek doğal kirazlar gerekse aşılı bodur kirazlar olgunlaşmaya başladı ve pazara indi.Öncelikle aşağı kesimlerdeki kirazlar erken olgunlaşırken yüksek kesimlerdeki kirazlar daha geç olgunlaşmaktadır.Çifçilerimiz bu yılki kiraz veriminin yüksek olduğunu fakat son günlerde hava koşullarının yağışlı gitmesi nedeniyle üründe çürümeler başladığını dile getirdiler.Pazarda kiraz 2 tl ile 5 tl arasında tüketiciye sunulmaktadır.


KİRAZIN FAYDALARI
        Beyin Sağlığı: Yaşla beraber beyin hücreleri arasındaki iletişim azalır ve bunun sonucu olarak zihinsel aktivite yavaşlayabilir ve hafıza sorunları görülebilir. Düzenli olarak kiraz yiyerek ilerleyen yaşlarda oluşan bu durumu engelleyebilir, en azından süreci yavaşlatabilirsiniz.
Uykusuzluk: Kiraz, beyinde uyku döngüsünün düzenlenmesi için kullanılan “melatonin” içerir. Yatmadan bir kaç saat önce kiraz yerseniz eksik melatonin tamamlanır ve uykuya geçiş kolaylaşır.
Kilo Kontrolü: 100 gram kiraz ortalama 60 kalori içerir. 1 dilim beyaz ekmeğin 80-90 kalori olduğunu düşünürsek, özellikle kilo vermeye çalışırken lezzetli atıştırmalık seçenekleri arasına kirazı rahatlıkla ekleyebilirsiniz.
İltihap Önleyici: Bilimsel araştırmalar, kirazda bulunan “antosiyanin”nin iltihap arttırıcı bazı enzimleri  baskıladığını ortaya koymaktadır. Bu özelliği ile kiraz gut artriti, fibromiyalji (ağrılı kas rahatsızlığı) ve kronik spor sakatlıkları nedeniyle oluşan ağrıları hafifletilmesi için önerilen meyveler arasında yer almaktadır.
Gut Hastalığı: Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir çalışmaya göre kiraz, gut hastalığına bağlı eklem ağrısı ataklarını %35 ile %75 arasında azaltıyor.


Diyabet riskini düşürür
Cildi korur, yaşlanma belirtilerini geciktirir
Antioksidan etkisiyle kansere karşı koruma sağlar
Kalp ve damar sağlığını korur
Nörolojik hastalıkların görülme riskini azaltır
Bağışıklık sistemini güçlendirir



AFİYET OLSUN


LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş