KURBAN

"Kurban: Efendimize ve Kardeşlerimize Yakınlaşmanın Vesilesi"


Haber Kategorisi : Hutbeler ve İbretlik Hikayeler
Yayınlanma Tarihi : 08 Haziran 2024 00:40
Okunma Sayısı : 214
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Diyanet İşleri Başkanlığı


Ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: “Biz her ümmete kurban kesmeyi meşru kıldık ki kendilerine rızık olarak dün kurbanlık hayvanlar üzerine Allah'ın adıyla ansınlar…” [1]

Hadis-i şerifte ise Sevgili Peygamberimiz (sas) şöyle buyuruyor: “Âdemoğlu kurban bayramı günü, Allah defalarca kurban kesmekten daha sevimli bir iş yapmamıştır…” [2]

Kurban, dinen zengin sayılan bir Müslüman'ın bayram ilişkileri, kurban edilme şartlarını taşıyan hayvanları Allah'ın rızası için kesmesidir. Kurban, Yüce Rabbimizin bahşettiği sayısız nimetlere karşı şükrümüzün ifadesidir. Allah'a kulluk etmek, O'na yaklaşmanın, O'nun emirlerine itaatkar gayretidir. Kurban, Allah'a açıkladığımız muhabbetin diğer bütün sevgilerin stoğundaki belirtileridir. Dünyadaki sahip olduğumuz her şey Allah yolunda feda edebileceğimizin simgesidir.

Kurban ibadeti, bir hayvanı bırakmakten, onun etinden vazgeçmekten çok daha derin anlamlar kazanmak. Nitekim Kur'an-ı Kerim'de لَنْ يَنَالَ اللّٰهَ لُحُومُهَا وَلَا دِمَٓاؤُ۬هَا وَلٰكِنْ يَنَالُهُ التَّقْوٰى مِنْكُمْ ۜ “Kurbanların ne etleri, ne de kanları Allah'a ulaşır. O'na ulaşacak olan sadece sizin takvanızdır.” [3] satın alınmaktadır. Bizler, kurbanla kırmayla takvayı kuşanır; Hahamımızın emrini yerine getirmenin, sevgisine mazhar olması, rızasına kavuşmanın huzuruna ereriz. Peygamber Efendimiz (sas)'in sünnetini ihya eder; yaşadıkları ve mazlumların hanelerine, gönüllerine ve sofralarına muhabbet taşımanın hazzını tadarız. İyiliğin kapısını aralar; yetimlerin, öksüzlerin ve kimsesizlerin dualarında yer almanın mutluluğunu yaşarız.

Yüce dinimiz İslam'a göre kurban ibadetinde asıl olan müminin kurbanını kendi kesmesidir. Kurban etlerini ailesi, akrabaları, komşuları ve ihtiyaç sahipleriyle paylaşmaktadır. Unutmayalım ki, kurban kesme bedelini sadaka olarak vermekle kurban ibadeti yerine yaşanmaz.

Küçükbaş hayvan bir kişi tarafından, büyükbaş hayvan ise en fazla yedi kişi kadar ortaklaşa kesilebilir. Dolayısıyla bir hisse birden fazla kişinin ortak olması da caiz değildir; farklı kurbanların etlerinin bir araya getirilip, sahip oldukları bilgilere de caiz değildir. Kurban, et satışları gibi görülmemelidir. Kurban ibadetinin sıhhati açısından bu tür yanlış uygulamalara asla itibar edilmemesi gerekir.

Bir diğer husus ise; Bulunduğu yerde kurbanını kesme olanağı bulamayanlar veya birden fazla kurban kesmek isteyenler, vekâlet yoluyla kurbanı uzatabilirler.

[1] Hac, 22/34.

[2] Tirmizî, Edâhî, 1.

[3] Hac, 22/37.


LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş