LADİK TE LALE BAHÇELERİ RENGARENK OLDU

Ladik İlçesinde Lale Şenliği Gerçekleştirildi


Haber Kategorisi : Tarım ve Hayvancılık Haberleri
Yayınlanma Tarihi : 19 Nisan 2023 14:44
Okunma Sayısı : 1218
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Site Yönetimi

LADİK TE LALE BAHÇELERİ RENGARENK OLDU

     Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından desteklenen Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi kapsamında 2022 yılında uygulamaya konulan Samsun İli Çiçek Soğanı Üretiminin Yaygınlaştırılması ve Pazarlanma Olanaklarının Araştırılması Alt Projesi kapsamında Lâdik İlçesinde LALE ŞENLİĞİ gerçekleştirildi.

Lale Şenliğine Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Ladik Ak Parti İlçe Başkanı Recep Dirican, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) Başkan V. Şeref Demir, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı Tarım ve Kırsal Kalkınma Başkanı Ali Korkmaz, Ladik Belediye Başkan V. Ahmet Dönmez, Ziraat Odası Başkanı İmdat Demir, İlçe Tarım Müdürleri, Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı ve üyesi olan kadın üreticiler ile teknik personel katılımı sağladı.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Sağlam yaptığı açılış konuşmasında;

“Serin ve soğuk iklimi seven lalenin yetiştirilebilmesi için uygun iklim ve rakıma sahip olan bölge İlimiz sahil kesiminin taşıdığı riskleri taşımamaktadır. Aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu döneminde de İstanbul da kullanılan soğanların üretiminin bölgede yapıldığı bilgisine ulaşılmış lale üretimi için yapılan tercih tarih tarafından da doğrulanmıştır.

Bu projenin genel amacı; Samsun İlinde ihracatı yapılan doğal çiçek soğanlarının doğadan izinsiz ve düzensiz sökümünün önüne geçmek, kültüre alarak üretimini sağlamak, bölge üreticisinin kırsal gelir kaynaklarını çeşitlendirmek, katma değer sağlamak, salep üretimi ile başladığımız proje kapsamında lale üretimini de yaygınlaştırarak ithalatının önüne geçmek,  Samsun İlini ihracatı yapılan çiçek soğanlarının üretim merkezi haline getirmektir.

İlimiz Lâdik İlçesinde Lâdik Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi (LAODİKEA)  üyesi 16 kadın üretici ile birlikte yürütülen proje kapsamında;  Her çeşitten 15.000 adet olmak üzere 10 ayrı renk ve çeşitte lale soğanı alınmıştır. Kooperatif üyesi 16 kadın üreticiye temin edilen 150.000 adet lale soğanı üretim ve kontrolünün sağlanması ayrıca görsel olarak da üreticiyi teşvik etmesi amacıyla Lâdik Belediye Başkanlığı tarafından üreticilere tahsis edilen alana toplu olarak dikim yapılmıştır. 10 ayrı renkte tedarik edilen 150.000 adet lale soğanının yaklaşık 10 dekar arazide dikimi gerçekleşmiş 15 Nisan itibariyle tamamı çiçek açmıştır. 3-5 gün çiçekte kalan lalelerde tepe kırması yapılarak yumru üretimi teşvik edilecektir.

Proje ile kooperatif üyesi kadınlarımızın üretim sürecine dahil edilerek kırsal da kadın üreticilerin desteklenmesi, kırsal gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi, üreticilerimizin gelir seviyelerinin artırılması, İlimiz Ladik İlçesi turizmine katkı sağlaması yanında üretimi yapılan lale soğanlarının alımını yapacağını belirten Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılacak lale soğanlarının üretimi de yerelden sağlanmış olacaktır. “ dedi.




LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş