PSİKOLOJİK REHBERLİK, REHBERLİK HİZMETİ VERME İŞİ ÖNEMLİ BİR İŞTİR

EĞİTİMİN HİÇ Mİ ÖNEMİ YOK?


Haber Kategorisi : Alaçam Haberleri
Yayınlanma Tarihi : 08 Şubat 2018 03:00
Okunma Sayısı : 1817
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Site Yönetimi

Samsun Milletvekili ve Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Erhan Usta, TBMM Genel Kurulunda PDR ve psikoloji mezunlarının sorunlarını gündeme getirdi.

BU KURSLARIN ÖZEL OKULLARIN TALEBİ VE ISRARIYLA AÇILDIĞI APAÇIK ORTADADIR

Millî Eğitim Bakanlığı 2018 yılı içerisinde hizmet içi kurs programları kapsamında rehberlik sertifika kursları açmıştır. 2 bin kursiyer alınması planlanmaktadır. Kursun amacı olarak da özel öğretim okullarında ihtiyaç olan ve karşılanamayan rehberlik hizmetlerinde istihdam sağlamak için denilmektedir diyerek sözlerine başlayan Usta, “Bu kursların özel okulların talebi ve ısrarıyla açıldığı apaçık ortadadır. Tabii, bu olabilir. Ancak şöyle bir bakınca bu yılsonu itibarıyla yaklaşık 30 bin PDR ve psikoloji bölümü mezunu olacaktır. İşi olmayan yani özel sektörde de iş bulamayan, kamuda da herhangi bir şekilde atanamayan 30 bin kişi. 30 bin kişi varken bir yandan da "İhtiyaç var." demek tam bir çelişkidir. Kaldı ki bu kurslara alınacak kişilerin de PDR ve psikoloji mezunları dışından alınacağı ifade edilmektedir. Bu da bir başka çelişkidir.” dedi.

PSİKOLOJİK REHBERLİK, REHBERLİK HİZMETİ VERME İŞİ ÖNEMLİ BİR İŞTİR

Konunun önemine vurgu yapan Usta, “Psikolojik rehberlik, rehberlik hizmeti verme işi önemli bir iştir, böyle çok kısa programlarla çok da sağlıklı bir şekilde yerine getirilemez. Hani, böyle bir eğitilmiş personelimiz olmasa, o zaman az da olsa, yetersiz de olsa böyle bir eğitim programı, böyle bir sertifika programı açmayı anlamlı görebiliriz ama işi olmayan 30 bin mezun varken, böyle bir uyumsuzluk ortadayken tekrar kurslarla bunların içerisine biraz daha ilave katmanın ve daha az eğitimli insanları piyasaya sürmenin nasıl bir mantığı olabilir?” diye sordu.

EĞİTİMİN HİÇ Mİ ÖNEMİ YOK?

“Eğitimin hiç mi önemi yok?” Diye soran Usta, “Dört yıl eğitim almış hatta şu anda PDR bölümü mezunu olup yüksek lisansını da almış işi olmayan insanlar ortadayken böyle birkaç aylık sertifika programlarıyla iş yapmak yanlış bir şeydir. İnsan gücü planlaması açısından da son derece yanlıştır. O zaman akla ne geliyor? Özel eğitim kurumları bu konuda niye ısrar ediyorlar? Şu olabilir olsa olsa: Bir defa, çok da ucuz bir iş gücü oluşturmak, öyle bir piyasa oluşturmak. İkincisi de, yani rehberlik hizmeti vermenin de dışında işte ne iş olsa yaptırabilecekleri bir alan kendilerine açmaya çalışıyorlarmış gibi bir intiba oluşuyor. Bu son derece yanlış bir şeydir. Bu yanlışlıktan mutlaka dönülmesi lazım. İşin diğer bir tarafı da yeni bir istihdam alanı da açılmıyor. İstihdam alanı ortada, insan gücü ortada ama bu yapılan şey bu insan gücünün içerisine daha niteliksiz biraz daha insanı katarak yeni bir işsizler ordusu yaratmanın ötesinde bir durum doğmayacaktır. Ocak 2017'de de böyle bir kurs programı açılmaya gayreti olmuştu. O zaman Milliyetçi Hareket Partisinin de gayretleriyle bu iptal edilmişti. Millî Eğitim Bakanı da daha bundan sonra böyle bir kurs programının açılmayacağını ifade etmişti. Şimdi, buna rağmen tekrar böyle bir şey yapılması son derece yanlıştır.” Dedi.

Usta son olarak, “Rehberlik hizmetlerinin liyakati ve eğitimi olmayan ucuz iş gücüyle yapılması son derece yanlış olacaktır. Bu karardan dönülmesi konusunda Millî Eğitim Bakanlığını uyarmak istiyorum.” Diye sözlerini tamamladı.


LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş