SAMSUN DA 29 891 EVCİL HAYVANA ÇİP TAKILARAK KİMLİKLENDİRİLDİ
Haber Kategorisi | : Tarım ve Hayvancılık Haberleri |
Okunma Sayısı | : 1436 |
Haberin Yazarı | : Yönetici |
Haberin Kaynağı | : Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü |
İlimizde Geçtiğimiz Yıl 29.891 Evcil Hayvan Kayıt Altına Alındı
Bildiğimiz gibi ‘Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik’, hayvan hareketlerinin takibini ve hastalıklarının kontrolünü daha etkin düzeyde sağlamak için; sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin dijital yöntemlerle kimliklendirilmesi ve kayıtlarının düzenli tutulması ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.
Yönetmelik kapsamında her yaştan ev hayvanlarının kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması işlemlerinde yasal süre, ilan edildiği ve pek çok kez de hatırlatıldığı üzre 31.12.2022 tarihinde sona ermiştir. İl/ İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine ve Serbest Veteriner Hekimlere 31.12.2022 tarihine kadar "Beyanname" ile müracaat eden kişilerin ev hayvanlarına herhangi bir cezai işlem uygulanmadan mikroçip uygulaması ve kayıt işlemi uygulanmış ve söz konusu 1 yıllık süre içinde, İlimizde bu çalışmalar kapsamında; 14.934’ü kedi ve 14.957’si köpek olmak üzere 29.891 adet ev hayvanı kimliklendirilerek kayıt altına alınmıştır.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam: “Hayvan hareketlerinin takibini ve hastalıklarının kontrolünü daha etkin düzeyde sağlamak için; sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin dijital yöntemlerle kimliklendirilmesi ve kayıtlarının düzenli tutulması ile ilgili usul ve esasları düzenleyen Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik kapsamında geçtiğimiz yıl içinde Samsun İlimizde sahipli 29.891 adet ev hayvanı kimliklendirilerek kayıt altına alınmıştır.
Yine hatırlatmak isterim ki; ev hayvanlarının, pasaportların kaybolması, çalınması veya imhası halinde en geç 60 gün içinde İl/ İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilmesi gerekmektedir. Bu durumda yeniden pasaport düzenlenebilmektedir. Sahipli ev hayvanlarının ölümü halinde 30 gün içerisinde İl/ İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine bildirilmesi ve hayvanların pasaportları teslim edilerek sistemden düşülmesi gerekmektedir. Ev hayvanlarının sahip değişikliği işlemi için ‘Ev Hayvanı Sahip Değişikliği Belgesi’ ile 60 gün içerisinde hayvanın yeni sahibinin, İl/ İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaat ederek veri tabanı ve pasaportuna sahip değişikliğinin işlenmesi gerekmektedir.
Sokaktan sahiplenilmek istenen hayvanlar herhangi bir cezai müeyyide uygulanmadan kayıt altına alınabilecektir. Sokaktan sahiplenilmek istenen hayvanların kimliklendirme işlemi yapılmamışsa, hayvan barınaklarına başvuru yapılarak ‘Sahiplendirme Belgesi’ ile kimliklendirilmesi sağlanacak, herhangi bir ceza uygulanmadan İl/ İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından PETVET'e (Ev Hayvanı Kayıt Sistemi) kaydedilebilecektir. Sahipsiz hayvanların veteriner hekimler tarafından yapılacak tedavilerinde herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.
Öte yandan, daha önce de ikaz anlamında ifade ettiğimiz gibi 31.12.2022 tarihine kadar beyanname vermeyip kayıt işlemlerini de yaptırmayanlara 3 bin 642 lira idari para cezası verilecektir. Cezalar, doğa koruma ve milli parklar şube müdürlükleri tarafından uygulanacaktır. 6 aylıktan büyük kedi, köpek ve gelincikler İl/ İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından idari para cezası uygulandıktan sonra mikroçip uygulanarak kayıt altına alınacaktır.
Yeni doğan ev hayvanlarının mikroçip uygulaması ve kimliklendirme işlemleri, doğum tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde İl/ İlçe Müdürlükleri veya serbest veteriner hekimler tarafından herhangi bir yasal yaptırım uygulanmadan yapılabilecektir.
Bu hatırlatmalar ışığında hayvanseverlerimize gösterdikleri ilgi ve duyarlılık için teşekkür eder, kimliklendirme işleminde görev alan ve mesai gözetmeden özveri ile çalışan personelimize de şükranlarımı sunarım.” dedi.