SAMSUN-HAVZA-SİVRİKESE CAMİ


Haber Kategorisi : Kültür ve Sanat Haberleri
Yayınlanma Tarihi : 28 Kasım 2021 14:39
Okunma Sayısı : 3258
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Samsun Valiliği

Havza’nın Sivrikese Köyü’nde, köyün ismi ile anılan bu cami 1903 tarihinde Ali Osman Ağa tarafından Todor Usta’ya yaptırılmıştır.

Bahçe içindeki cami, kare planlı, düzgün olmayan kesme taşlarla inşa edilmişdir. Duvarların birleştiği yerlede düzgün kesme taş kullanılmıştır. Kırma çatısı alaturka kiremitlidir.Çatı altları kirpi saçaklı her cephede dikdörtgen formlu sivri kemer alınlıklı ikişer pencere yer alıyor. Sonradan yapılan minare, cami boyutlarına göre oldukça uzundur. Ön cephede son cemaat yeri 4 ahşap direkle taşınıyor.Basık kemerli giriş kapısını çevreleyen dikdörtgen çerçeve her iki yandan  sütuncelerle  süslenmiş  ve  bu bölümü geometrik ve bitkisel bezeme çevrelemiştir.

Çerçevenin ortasında Arapça yazı yer alıyor. Cami girişinde 4 ahşap sütunla taşınan mahfil yer alıyor. Ahşap olan tavanın orta göbeği, kademeli olarak yapılmıştır. Cami’nin en çok dikkat çeken yeri ceviz ağacından yapılmış olan minberidir. İlk yapımda bir Rum ustaya yaptırılan minberin ahşap işçiliği çok başarılıdır. Oyma olarak yapılmış çeşitli bitkisel motiflerle süslenmiştir. Cami bahçesindeki şadırvan sonradan ilave edilmiştir.



LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş