ŞEFTALİDE BORDO BULAMACI ZAMANI UYARISI


Haber Kategorisi : Tarım ve Hayvancılık Haberleri
Yayınlanma Tarihi : 23 Şubat 2022 14:33
Okunma Sayısı : 1616
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

  Dikkat: Bordo Bulamacı Uygulama Zamanını Kaçırmayalım!

            Bordo Bulamacı; şeftalide ‘Yaprak Kıvırcıklığı’, yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında ‘Karaleke’ ve ‘Ateş Yanıklığı’, sert çekirdekli meyve ağaçlarında ‘Bakteriyel Kanser’ ‘Yaprak Delen’ ve ‘Dal Yanıklığı’, eriklerde ‘Cep Hastalığı’, cevizde ‘Antraknoz’, yosunlaşmalar gibi birçok hastalığa karşı kullanılabilen tarım ilacıdır.

            Ayrıca ağaçların uyanmasını geciktireceğinden meyve çiçeklerinin soğuk ve dondan korunmasına da destek vermektedir.    Özellikle Sonbaharda (yaprakların 3/4'ü veya tamamı döküldüğünde % 2 dozda) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan 1 hafta önce % 1-1,5 dozda) meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır.

            Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM konuyla ilgili yaptığı açıklamasında; "Uygulandığı meyve bahçelerinde rastlanması mümkün pek çok potansiyel hastalığa karşı etkili bir mücadele ilacı olan Bordo Bulamacı aynı zamanda tedarik edilmesi ve uygulaması kolay, daha da önemlisi ekonomik bir yöntemdir.

            Bölgemiz gibi nemli ortamlarda daha fazla tehdit oluşturan bazı bakteriyel hastalıklarla mücadelede en iyi sonuç için Sonbahar ve İlkbaharda kullanılması tavsiye edilen ilacın; İlkbahar uygulanması için uygun olan içinde bulunduğumuz dönemi kaçırmamalarını üreticilerimize hatırlatır, bol bereketli bir üretim sezonu dilerim." dedi.

            Bordo Bulamacı Hazırlarken ve Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

            -Yapraklı dönemde bordo bulamacı yapılmamalıdır.

            -Bordo bulamacı hazırlanırken daima kireçli suyun üzerine göztaşı eritilmiş su ilave edilir. Yoksa ilacın yapısı bozulur ve karışım olmaz.

            -Hazırlanan karışım kullanılmadan önce bir tülbent yardımıyla süzülerek ilaçlama aletini tıkaması engellenmelidir.

            -Sönmemiş kireç kullanıyorsak eritildikten sonra muhakkak süzülmelidir. Eğer erimeyen taş, toprak kalmışsa kalan miktar kadar kireç tartılıp tekrar eritilmelidir.

            -Bordo bulamacı hiçbir ilaçla karıştırılıp atılmaz.

            -Bordo bulamacı atıldıktan sonra ilaçlama aleti mutlaka temizlenmelidir.

            Hazırladığımız Bordo Bulamacının Olup Olmadığını Nasıl Anlayabilirim?

            Bordo Bulamacı kullanıma hazır halde ilaç bayilerinde bulunabileceği gibi, bakır sülfat (göztaşı) ve kireç ile hazırlanıp kullanılması da mümkündür. Yapılan Bordo Bulamacının olup olmadığını kontrol etmek için bir passız çivi bulamaca batırılır ve 5 dakika bekletilir.

            Çiviye bakılır, çivinin renginde bir değişiklik yoksa bordo bulamacı olmuş, kullanıma hazır demektir. Şayet çivide hafif kızarma olursa karışım olmamıştır, bir miktar daha kireç ilave edilmelidir.

            Kasım-Aralık’ta yaprakların ¾’ü ya da tamamı döküldükten sonra % 2 dozda Bordo Bulamacı yapılır.

            Şubat-Mart ayında gözler uyanmadan 1 hafta önce %1-1,5 dozda Bordo Bulamacı yapılır.

            Değerli Üreticilerimiz;

            İLAÇLAMA YAPARKEN LÜTFEN!

            Eldiven, gözlük, maske takınız ve tulum giyiniz !

            İlaç ambalajlarını rastgele yerlere atmayalım, çevremizi koruyalım !​




LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş