ALAÇAM DA ORGAN BAĞIŞI İLE İLGİLİ KONFERANS VERİLDİ

ALAÇAM İMAM HATİP LİSESİ TARAFINDAN TERTİP EDİLDİ


Haber Kategorisi : Sağlık Haberleri
Yayınlanma Tarihi : 05 Kasım 2015 03:00
Okunma Sayısı : 4130
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Site Yönetimi



         Alaçam Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından Alaçam da Organ bağışı ile ilgili konferans verildi.4Kasım 2015 Çarşamba günü saat 10:30 Alaçam HEM salonunda gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak Doç Dr.Zahide Doğanay,DrMehmet Kazak ve İlçe Müftülüğü vaizi Ferhat Maden katıldılar.



           Konferansa Alaçam belediye Başkan yardımcısı Mustafa Söylemez,Alaçam Müftüsü Ali Toprak,Okul Müdürleri ve öğrenciler katıldılar.



          Dr Mehmet Kazak ülkemiz de organ bağışı çalışmaları hakkında bilgi verdi.Bu konuda halkın bilinçlendirmesi gereğini ve bağışçı sayısının artırılması için yoğun çalışmaların yapıldığını dile getirdi.Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi (BKM) Sorumlusu Mehmet Kazak,”Ülkemizde 28.420 insanımızın organ ve doku nakline ihtiyacı var. 2014 yılında toplam 400 bin civarında ölüm meydana geldi. Bunlardan sadece 1812 tanesi beyin ölümü ve beyin ölümü gerçekleşmiş insanlardan 407 tanesi donör oldu. Ülkemizde organ nakli bekleyen hasta sayımız çok yüksek ve her geçen saniye artış göstermektedir. Şu anda kayıtlı 22 bin 274 Böbrek, 3 bin 148 Kornea, 2 bin 160 Karaciğer, 550 Kalp, 247 pankreas, 36 Akciğer, 1 ince bağırsak, 4 kalp kapağı olmak üzere toplamda 28 bin 420 organ nakil gerekmektedir. Organ nakil işlemlerinde biz zamanla da yarışıyoruz.  Beyin ölümü gerçekleşmiş birisinden aldığımız kalbin 4 ile 6 saat arasında  ameliyat ile nakledilmesi gerekmektedir. Bu organlardan nakil için en uzun süre 24 saat, oda sadece Böbrek’te geçerlidir” dedi.



          Doç Dr Zahide Doğanay ise organ naklinin sadece beyin ölümü gerçekleşen hastalardan gerçekleştirildiğini söyledi.Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon branşında tıp doktoru olarak görev yapan Doç.Dr. Zahide Doğanay, beyin ölümü konusunda bilgi verdi.Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Doç. Dr. Zahide Doğanay, “29 Mayıs 1979’da kabul edilen 2238 sayılı ‘organ ve doku alınması, saklanması ve nakli’ isimli kanuna göre düzenlenmiş ve beyin ölümü ‘tıbbi ölüm’ olarak kabul edilmiştir. Dışarıdan izlenebilen tek yaşam işareti kalp atımlarıdır. Beyin ölümü tanısının kullanabilmesi için 3 temel koşul vardır. Birincisi hastalığın ne olduğu bilinmeli, uygulanan tüm tedavi yöntemlerine rağmen geriye dönüş olmamalıdır. İkincisi beyin ölümü taklit edilebilecek geri dönebilen bazı hastalıklar ve zehirlenmeler, ilaç alımları ayırıcı tanıta göz önünde bulundurulmamalı, ayni bu tip hastalıkların olmadığı da gösterilmelidir. Bu konuda laboratuar çalışmaları ve bazı özel testler yardımcı olmaktadır” diye konuştu.



           Alaçam Müftülüğü Vaizi Ferhat Maden yaptığı konuşmada organ naklinin dini olarak herhangi bir sakıncasının olmadığını dile getirdi.


LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş